Orvosi maszkkal takarják el arcukat a villámrandizó japánok


Fehér orvosi maszkkal takarják el arcukat egy japán villámrandi-szolgáltatás résztvevői, hogy így teljes mértékben beszélgetőpartnerük személyiségére koncentrálhassanak.

“Ahhoz, hogy eljussunk a házasságig, már a korai szakaszban jobban meg kell ismerni a partner személyiségét és értékeit. Ehhez szerintünk az orvosi maszk a legmegfelelőbb eszköz” – mondta Macumura Kei, a DefAnniversary tokiói párkereső szolgáltatás vezetője.

Az arc nagy részét elfedő fehér orvosi maszkok látványa megszokott Japánban, ahol az emberek gyakran viselik, hogy elkerüljék a fertőző betegségeket, távol tartsák szervezetüktől a polleneket vagy hogy egyszerűen melegen tartsák arcukat. A nők közül néhányan akkor is maszkot öltenek, ha épp nem sminkelték ki magukat.

“Mivel nem a külsőm alapján ítéltek meg, sokkal közvetlenebb tudtam lenni a nőkkel” – mondta a 19 férfi és 18 nő részvételével zajlott randihétvége egyik 28 éves résztvevője.

A társkereső szolgáltatások egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Japánban, ahol az elmúlt negyven évben felére csökkent a házasságkötések száma: 1975-ben ezer főre még átlagosan 10,1, 2014-ben azonban már csak 5,1 esküvő jutott.

Az egyre nagyobb befolyással bíró digitális környezetben felnövekvő fiatalok tartanak a személyes ismerkedéstől, ráadásul a munkaidő kitolódása is akadályozza a találkozásokat. Gyakran az úgynevezett konkacu, a “házastárs aktív keresése” az egyetlen lehetőség.

“Úgy érzem, többet tudtam meg valódi személyiségükről és nem külsejük alapján ítéltem meg őket” – mondta beszélgetőpartnereiről egy irodai dolgozó.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk