Kiállítják Brüsszelben az elsüllyedt menekülthajót


Az Európai Unió brüsszeli intézményeinél állítják ki azt a hajót, amely 2015 áprilisában Líbia és Olaszország között elsüllyedt a tengeren bevándorlókkal a fedélzetén, és amelyet idén nyáron emeltek ki mintegy hétszáz holttest maradványaival – jelentette be Domenico Manzione olasz belügyi államtitkár.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök az utóbbi hetekben többször megismételte a római kormánynak azt a javaslatát, miszerint a 2015. április 18-án elsüllyedt hajót Brüsszelben, az EU intézményei épületeinek közvetlen közelében kell kiállítani, hogy folyamatosan emlékeztesse az uniót a migráció tragédiájára.

Arról a hajóról van szó, amely az eddigi legtöbb áldozatot követelő tragédiát szenvedte el az észak-afrikai és a dél-olaszországi partok közötti migrációs útvonalon. A becslések szerint mintegy hétszáz ember veszett a tengerbe, mert nem tudták időben elhagyni a hajót.

A 370 méteres mélységre süllyedt hajót júniusban emelték ki a vízből és a szicíliai Augustába szállították. A hajó belsejében 665 holttestet találtak, többségük 20 és 30 év közötti férfi volt. A holttesteket szicíliai temetőkben temették el. Többeket sikerült azonosítani, de nem jelentkeztek értük rokonaik.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk