Júniusban 0,9 százalék volt az éves inflációs ráta


Júniusban 0,9 százalék volt Romániában az infláció a tavalyi hatodik hónaphoz mérten – közölte kedden az országos statisztikai intézet.

Éves összevetésben az élelmiszerek 2,83 százalékkal drágultak, a nem élelmiszerek 0,2 százalékkal kerülnek többe, ugyanakkor a szolgáltatások 1 százalékkal olcsóbbodtak.

Az előző hónaphoz mérten 0,5 százalék volt az infláció júniusban, miután az élelmiszerek 0,2 százalékkal olcsóbbodtak, ugyanakkor a nem élelmiszerek 0,7 százalékkal, a szolgáltatások 0,3 százalékkal drágultak.

A központi bank az idén 1,6 százalékos inflációs rátával számol, a jövő évre 3,1 százalékos fogyasztói árindexet valószínűsített.

Az alapkamat jelenleg a történelmi mélypontnak számító 1,75 százalékon van 2015 májusa óta. Mugur Isarescu jegybankelnök azt valószínűsítette, hogy a központi bank nem fogja tovább mérsékelni az irányadó kamatot, annak 0,25 százalékpontos emelése várható, amikor az infláció is emelkedni fog.

Az éves inflációs ráta az idén került ismét pozitív tartományba. Azelőtt másfél évig negatív volt, miután a román hatóságok több lépcsőben csökkentették az általános forgalmi adót.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk