Leállt az Azomaros!


Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomaros vegyikombinát a magas gáz- és villamosenergia-árak miatt – közölte hétfőn a vállalat.

A dokumentum Harri Kiiskit, az Azomaros vezérigazgatóját idézte, aki kifejtette, hogy a villamosenergia, de főleg a földgáz magas ára miatt kénytelenek ideiglenesen leállítani a termelést, hiszen

nem folytatható az üzem fenntartható működése a jelenlegi körülmények között.

A vezérigazgató szerint Európa-szerte hasonló intézkedéseket hoztak más gyártók is, és közölte, hogy a termelés újraindítása főként a földgáz árától függ. Közölte, hogy az ügyvezető vezetésnek a termelés felfüggesztéséről szóló döntését elfogadta az igazgatótanács, és nyomatékosította: a döntésnek nincs hatása az alkalmazottakra, akik továbbra is bejárnak dolgozni. Ebben az időszakban azokra a karbantartási munkálatokra összpontosítanak, amelyeket a hideg hónapok alatt is el tudnak végezni.

Hozzátette:

arra számítanak, hogy január és február kritikus hónapok lesznek.

Emlékeztetettek, hogy az Azomaros Románia egyik legnagyobb gázfogyasztója, amely az éves román gázfogyasztás 10 százalékát használja el, és a romániai farmok mintegy felét látja el műtrágyával. Úgy vélik, hogy az Azomaros a román élelmiszeripar biztonságának az egyik alappillére, ezért arra kérték a parlamentet és a kormányt, hogy idejében enyhítsék a gáz magas ára okozta nehézségeket, hogy az ország élelmiszerellátási biztonsága ne kerüljön veszélybe 2022-ben.

A 2012 óta a svájci Ameropa csoport tulajdonában levő üzem 1100 dolgozót foglalkoztat. Tavaly 12 százalékkal, 1,836 milliárd lejre nőtt az árbevétele, veszteségét a 2019-ben jegyzett 96 millió lejről 28 millió lejre mérsékelte.

  • MTI
Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk