Nulla dollár alá csökkent az amerikai könnyűolaj ára


Történelmi mélypontra, negatív tartományba zuhant az amerikai könnyűolaj ára: a WTI-t hétfő este mínusz 37,63 dollárért adták – vagyis az eladó fizetett azért, hogy valaki vegye meg tőle az olajat. Ennek egyrészt az az oka, hogy telítődnek a tárolók, óriási a túlkínálat a fizikai piacon. Az olajfinomítók ugyanis csökkentik tevékenységüket a kereslet gyengesége miatt.

Nagy olajárcsökkenést okozott hétfőn a túltermelés befogadására alkalmas olajtározók szűkössége, az amerikai WTI nyersolaj éppen lejáró májusi kontraktusának jegyzése negatívba fordult, ez példátlan eset a történelemben.

A koronavírus-járvány miatti gazdasági leállások

jelentős mértékben csökkentették világszerte az olajfelhasználást,

az olajszállítások így gyakorlatilag már a globális készleteket töltik fel.

Májusra, mire életbe lép az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők között létrejött megállapodás a termelés korlátozására, az amerikai olajtározók már megtelnek. A piacon szinte mindenki igyekszik megszabadulni a májusi átvételi kötelezettségektől.

Az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők együttesen májustól a tavalyi globális felhasználásnak akár ötödével csökkenthetik a világ olajtermelését. Tavaly közel napi százmillió hordó volt a világ olajfelhasználása. A termeléscsökkentésre tett ígéret pedig elérheti a napi húszmillió hordót is. A megállapodás hatálya május-júniusra érvényes.

Az amerikai WTI nyersolaj májusi szállítású kontraktusa hétfőn először hirtelen mintegy 90 százalékkal 2 dollárra csökkent hordónként, majd egy dollár alá esett, végül a jegyzés negatívba fordult.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint a jegyzés végül elérte a mínusz (!) 37,63 dollárt is.

A kontraktus közel jár a lejárathoz és viszonylag kis tételekről van már csak szó, ezért az esemény “nem rázza meg” az olajpiacot. Csupán “technikai jellegű” ármozgásról van szó elemzők szerint.

A júniusi szállítású WTI-jegyzés azonban már sokkal valósabb árszintet tükröz, európai idő szerint este nyolc órakor 16,38 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 20,93 dolláron. A WTI (júniusi jegyzése) az év eleje óta 65,6 százalékot veszített árából, az évet 61,52 dolláron kezdte, az idei legmagasabb ára 65,65 dollár volt.

A Brent júniusi jegyzése ugyanekkor 8,30 százalékkal állt alacsonyabban 25,75 dolláron. A Brent ára az év eleje óta 61 százalékkal csökkent. Az évet 66,41 dolláron kezdte és 71,75 dollár volt az idei legmagasabb ára.

MTI | InfoRádió

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk