Észak-koreai válság – Amerikai védelmi miniszter: Phenjan erőteljes katonai válaszra számíthat


Phenjan erőteljes katonai válaszra számíthat, ha az Egyesült Államok vagy szövetségesei területét észak-koreai támadás éri – szögezte le James Mattis amerikai védelmi miniszter kedden, az eddigi legnagyobb erejű észak-koreai kísérleti atomrobbantás után.

James Mattis a Fehér Ház előtt tett rövid nyilatkozatot, amelyben leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem keresi “Észak-Korea megsemmisítésének lehetőségét”, de a konkrét fenyegetéseket megtorolja.

A védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok számára “többféle katonai megoldás” kínálkozik, s Donald Trump elnök valamennyiről részletes tájékoztatást kért. Mattis leszögezte: az Egyesült Államoknak megvan a katonai képessége arra, hogy megvédje mind önmagát, mind szövetségeseit, Japánt és Dél-Koreát. “Elkötelezettségünk szövetségeseink iránt kőbe vésett” – tette hozzá, és a lehetséges katonai választ “hatékonynak” és “elsöprőnek” nevezte.

Pár órával korábban Donald Trumpelnök nem zárta ki a katonai csapás lehetőségét. Az elnököt a Harvey hurrikán áldozataiért vasárnapra meghirdetett imanapon istentiszteleten vett részt, és amikor kilépett a templomból, újságírók faggatták az észak-koreai válságról. Egyikük azt kérdezte, hogy megtámadja-e az Egyesült Államok Észak-Koreát, mire az elnök úgy válaszolt, hogy “majd meglátjuk”.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk