Gorbacsov: A NATO a hidegháborútól a forró háború felé tart


A NATO varsói csúcsértekezletének döntései arról tanúskodnak, hogy a szövetség a hidegháborútól a valóságos háború felé lépett – jelentette ki Mihail Gorbacsov, az utolsó szovjet elnök szombaton az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva.

“A NATO megkezdte az előkészületeket a hidegháborúnak forró háborúvá történő átalakítására” – fogalmazott a Szovjetunió utolsó elnöke.

“A varsói retorika ordítóan arról árulkodik, hogy szinte hadat akarnak üzenni Oroszországnak. Védelemről beszélnek, miközben ténylegesen már támadó akciókra készülnek” – hangsúlyozta Gorbacsov.

A volt szovjet elnök szavai szerint a Varsóban hozott döntések Oroszországot egy növekvő szembenállásba rángatják bele.

“A NATO-tagállamok azt a látszatot igyekeznek kelteni, hogy semmitől sem félnek, és ez nagyon gyanús, ezzel bennünket és az egész világot bele akarják rángatni egy még nagyobb szembenállásba” – mondta Gorbacsov.

A volt szovjet elnök szerint a nemzetközi közösségnek a lehető legnagyobb erőfeszítéseket kell tennie avégett, hogy megállítsa a háborúba sodródást.

“Oroszországnak természetesen folytatnia kell a védekezés politikáját, de meg kell állítani ezt a borzalmas folyamatot. Minden népnek, az ENSZ-nek, a Biztonsági Tanácsnak nagyon keményen kell reagálnia, hogy megállítsák azt, ami zajlik. Be kell kapcsolódniuk ebbe tapasztalt politikusoknak, katonáknak, akik jól tudják, hogy mindez hová vezethet. A népeknek kell megállítaniuk a háborúba sodródást, hogy senkinek se legyen kedve a nemzetközi helyzet elmérgesítésével játszani, forró háború felé taszítva a világot” – figyelmeztetett Gorbacsov.

Szerinte a Varsóban elfogadott határozatok a NATO politikájának válságáról, Oroszország partnereinek bel- és külpolitikai válságáról tanúskodnak. Úgy vélte, hogy a NATO provokatív magatartásával bonyolítja a nemzetközi helyzetet, kemény válaszlépésekre kényszerítve Oroszországot.

Gorbacsov nyilatkozatára reagálva Linas Linkevicius litván külügyminiszter kijelentette: nem lepte meg, hogy a volt szovjet elnök az Oroszországgal fennálló feszültség fokozásával vádolja a NATO-t, de határozottan úgy véli, Gorbacsov téved.

Linkevicius szerint Gorbacsov szóhasználata nem volt meglepő, de a NATO keleti szárnyának megerősítésével csupán Oroszország “agresszív magatartására reagál”. Oroszország katonai készülődése számban és intenzitásban messze túlszárnyalja a NATO-ét – állapította meg. “Az oroszok nagyon találékonyan keverik össze a következményeket az okokkal” – vélekedett. “Hozzászoktunk ezekhez a módszerekhez”.

A litván külügyminiszter szerint országa számára megnyugtató, tekintettel az Ukrajna elleni orosz agresszióra, hogy a NATO egy német vezetésű zászlóaljat telepít Litvániába, még ha az csak ezer főt számlál is.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk