Ismét kurd célpontokra mért csapást a török légierő


A szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadóinak 15 hadállását semmisítette meg a török légierő pénteken az Irakkal határos délkelet-törökországi Hakkari tartomány Semdinli körzetében, valamint Észak-Irakban, Avasin és Baszján vidékén – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A légicsapások a PKK óvóhelyeit és fegyveres csoportjait érték, 12 felkelő életét vesztette. A török vadászbombázók a főként kurdok lakta országrész legnagyobb városa mellől, a diyarbakiri légi támaszpontról szálltak fel, miután drónok segítségével meghatározták a célpontok helyzetét.

A légierő gyakran hajt végre légicsapásokat. A PKK vezetőségének főhadiszállása az észak-iraki hegyvidéken található.

A török-kurd konfliktus két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában robbant ki újra, s a török haderő 2015 decembere óta hajt végre átfogó hadműveleteket a kurd autonómiáért küzdő lázadók ellen az ország délkeleti részében, valamint Irakban. Az összecsapásokban tavaly július óta a biztonsági erők több mint 500 tagja halt meg és a PKK mintegy 7600 lázadóját tették „ártalmatlanná”. Az 1984 óta tartó török-kurd konfliktusban eddig mintegy 40 ezren vesztették életüket.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban többször hangoztatta: a Délkelet-Törökországban zajló katonai beavatkozással pontot akar tenni a PKK fegyveres felkelésének végére.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk