Jelentősen növelik az amerikai hadsereg költségvetését


Az idén hivatalába lépett Donald Trump amerikai elnök kormányzatának első költségvetése a védelmi kiadások jelentős növelését és bizonyos területek költségvetésének jelentős csökkentését tervezi.

A csütörtökön a kongresszus elé terjesztendő tervezetből előző este már nyilvánosságra került néhány részlet. Ezek szerint a költségvetés lényegében a tavalyi választási kampányban hangoztatott ígéreteket tükrözi: jelentősen megnövelné a nemzetbiztonságra és a védelmi politikára fordítandó összegeket, csökkentené a környezetvédelmi hivatal és a külügyminisztérium működtetésére biztosított költségvetési pénzt, és jócskán megnyirbálná a külföldi segélyekre költött támogatásokat is.

Az amerikai sajtóban megjelent információk szerint az elnök 28 százalékkal tervezi csökkenteni a külügyminisztérium és 38 százalékkal a környezetvédelmi hivatal (EPA) büdzséjét. Költségvetési csökkentéseket javasol a szövetségi kormányzati szervezeteknél, ügynökségeknél – ezt egyébként a republikánusok régóta követelik -, és megszorítások várhatóak az energetikai minisztériumban, valamint a megújuló energiák kutatásával foglalkozó hivatalban is.

A Trump-kormányzat jelentősen megemelné az infrastruktúra megújítására szánt összegeket és 54 milliárd dollárral növelné meg a védelmi költségvetést. Emellett 1,5 milliárd dollárt irányoz elő az amerikai-mexikói határon megépítendő fal költségeire. Az eddig nyilvánosságra került információkból nem derül ki, hogy a falat kizárólag költségvetési pénzből építenék, vagy – mint a kampányban Trump ígérte – valamilyen módot találnak arra, hogy ha utólag is, de Mexikó fedezze a költségeket.

A költségvetési év 2017. október elsején kezdődik, s a költségvetés tervezetét addig várhatóan viták övezik és módosításokkal is korrigálhatják.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk