Kínos információk derültek ki az amerikai hadseregről


Az Anadolu török félhivatalos hírügynökség szerdán nyilvánosságra hozta, hogy hol helyezkednek el Észak-Szíriában az amerikai és francia különleges katonai alakulatok. A hír nagy felzúdulást keltett Washingtonban.

Az Anadlou tíz amerikai katonai bázis helyét jelölte meg, és esetenként az ott állomásozó katonák létszámát is elárulta. A hírügynökség szerint összesen 200 amerikai és 75 speciálisan kiképzett francia katona van az előretolt állásokban, így például egy olyanban, amely alig harminc kilométerre van Rakkától, az Iszlám Állam terrorszervezet fővárosától.

Az ilyen bizalmas információk nyilvánosságra hozatala “fölösleges kockázatnak” teszi ki a koalíciós erőket – jelentette ki a Pentagon szóvivője.

“Nagyon nyugtalanító, hogy egy NATO-szövetségesünk illetékesei szándékosan veszélybe sodorják a katonáinkat ilyen módon… Aggodalmainkat a török kormány tudomására hoztuk” – mondta Adrian Rankine-Galloway. A szóvivő azt nem árulta el, hogy az Anadolu információi pontosak-e.

A tíz bázis közül kettőn repülőtér van, a többi előretolt katonai állás, ahonnan az amerikaiak támogatást nyújtanak az Iszlám Állam ellen harcoló kurd szövetségeseiknek. Törökország ezeket a kurd erőket terroristának tartja.

Az amerikai-török kapcsolatok lehűltek, miután az Egyesült Államok vezette koalíció harcba szállt Szíria területén az Iszlám Állam ellen, és fegyverekkel is ellátta a kurd erőket.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk