Szijjártó: alkalmatlan és méltatlan pozíciójára az ENSZ emberi jogi főbiztosa


Alkalmatlanná és méltatlanná vált feladata ellátására, pozíciója betöltésére az ENSZ emberi jogi főbiztosa, ezért azonnali hatállyal le kell mondania – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Szijjártó Péter azt mondta: botrányos, hogy Zeid Raad al-Husszein hétfőn az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 37. ülését megnyitó beszédében rasszistának és idegengyűlölőnek nevezte a magyar miniszterelnököt. A főbiztos méltatlan váddal illetett egy tagállamot, majd távozott, meg sem hallgatva a beszédére érkező válaszokat, azoknak a kormányoknak az álláspontját, amelyek alkotják a tanácsot – idézte fel.

A külügyminiszter hangsúlyozta: Zeid Raad al-Husszein olyan országot támad, amely a legtöbbet tette az antiszemitizmus ellen Európában, ahol Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége él, és ahol a legnagyobb biztonság van jelenleg Európában.

Úgy vélte, a hétfői ülésen is világossá vált, hogy el akarják ismertetni a migrációhoz való jogot alapvető emberi jogként, pedig nem az. Az áprilisi országgyűlési választáson az a kérdés, hogy olyan kormánya lesz-e Magyarországnak, amely ezt a vitát felvállalja és megvívja, vagy olyan, amelyik feladja – magyarázta.

Szijjártó Péter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról is beszélt, hogy az ENSZ-ben múlt héten megkezdődött a vita a világszervezet globális migrációs csomagjáról, és ezen az EU képviselője azt állította, hogy az unió egységesen gondolkodik a migráció kérdéséről. Pedig ez nincs így, csak akkor lehetne egységes uniós álláspontról beszélni egy nemzetközi kérdésben, ha mind a 28 tagállam között konszenzus van – emelte ki.

A külügyminiszter úgy látja, minden nyomásgyakorlás egy irányba mutat, mégpedig arra, hogy Magyarország változtassa meg a migrációs politikáját.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk