Terrortámadás Franciaországban – több mint 80 halott


A franciaországi Nizzában járókelők közé hajtott egy teherautó csütörtök este. Legalább 80 áldozatról tudni, és száznál is több a sérült. A támadó egy tunéziai származású, nizzai férfi, akit a rendőrök lelőttek. Azt egyelőre nem tudni, voltak-e társai. Az általa vezetett gépjárműben fegyvereket és robbanóanyagot találtak.

A francia hírügynökség szerint a tömeg a július 14-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékot figyelte, amikor a jármű a tömegbe hajtott. Az incidens a Promenade des Anglais nevű területen történt, amelyet amúgy is sok turista látogat. A hatóságok széles körben lezárták a helyszínt.

A helyi rendőrparancsnokság felszólította a lakosságot, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon.

(MTI/AP/Ciaran Fahey)

(MTI/AP/Ciaran Fahey)

A helyi újság, a Nice Matin honlapján arról számolt be, hogy az ünnepi tűzijáték alatt, este fél 11 felé, egy teherautó ráhajtott a sétányra és mindenkit elgázolt. Az esetet látó újságíró szerint mindenütt vér volt, és sok a sérült is.

A francia hatóságok terrorcselekményként kezelik a történteket, a gázoló teherautóban jelentős mennyiségű fegyvert is találtak.

Az AFP hírügynökség a helyi hatóságokra hivatkozva jelentette, hogy lelőtték az embertömegbe gázoló teherautó sofőrjét.

Nizza (MTI/AP/BMFTV)

Válságtanácskozást hívott össze a francia elnök

Francois Hollande francia elnök azonnal visszatért Párizsba Avignonból, és a belügyminisztérium épületébe csütörtök éjjel válságtanácskozást hívott össze.

Az elnök hajnalban  a nemzethez intézett beszédében úgy fogalmazott: Július 14-én, a nemzeti ünnep napján mértek ránk csapást, azon a napon, amely a szabadság jelképe számunkra.  A nizzai támadás terrorista jellegét nem lehet vitatni – hangsúlyozta az államfő.

Hollande jelezte, hogy további három hónappal meghosszabbítják a tavaly november 13-i párizsi merényleteket követően életbe léptett rendkívüli állapotot.

Franciaország egésze az iszlám terrorizmus fenyegetése alatt áll – mondta Hollande, aki beszédében szükségesnek nevezte, hogy tovább erősítsék a katonai jelenlétet Irakban és Szíriában. Saját hátországukban fogunk a jövőben is csapást mérni azokra, akik saját földünkön támadnak meg bennünket – szögezte le.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk