Titkos amerikai bázist támadhattak meg az oroszok


Olyan szíriai bázist bombázott az orosz légierő júniusban, ahol a brit és az amerikai hadsereg elit egységei állomásoztak – írja a Wall Street Journal nyomán a Fox News. A cikk szerint az oroszok azért bombázták le a bázist, mert szorosabban szerettek volna együttműködni az amerikaiakkal a szír légtérben. A bombázás a nyomásgyakorlás része volt.

A bombázás június 16-án történt, az amerikaiak rögtön jelezték az orosz műveleteket irányító központnak, hogy ezt a bázist nem kéne bombázni, de másfél óra múlva az orosz gépek – melyek pilótái nem reagáltak a megbeszélt frekvenciákon – újra lecsaptak. A nyugati hatalmak által támogatott szíriai lázadók közül négyen haltak meg a támadásban.

Az oroszok azt nyilatkozták, hogy ők az Iszlám Állam bázisának hitték a helyet, de az amerikaiak szerint ez elég valószínűtlen. Az oroszok azt is állították, hogy a jordániaiak engedélyt adtak a bombázásra, de a Pentagon szerint ez sem volt igaz. Később az oroszok azt mondták, hogy nem tudták már visszahívni a gépeket, mert az amerikaiak nem adták meg a bázis pontos koordinátáit.

Az amerikai és orosz erők között így tovább nőtt a bizalmatlanság: a Pentagon arra kérte az oroszokat, hogy ne folytassanak műveleteket a jordán határ közelében. Eddig azért nem kérték ezt külön, mert nincs közel a frontvonalakhoz, és csak ritkán jártak arra az orosz gépek. Az amerikai külügy viszont mindeközben megegyezett az oroszokkal arról, hogy közösen fogják támadni az an-Núszra Front állásait – jegyzi meg a Mandiner.

A Reuters megjegyezte, hogy az Egyesült Államoknak nincs légibázisa Szíriában, hanem a felkelők és a kurdok reptereit használja.

888

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk