Váratlan fordulat: nem azért ölt a müncheni merénylő, amiért először gondolták


Egyértelmű kapcsolat van a müncheni ámokfutó és a norvég tömeggyilkos között a német rendőrség szerint. Anders Breivik öt éve rendezett vérfürdőt, amelyet részletesen tanulmányozott a merénylő. A 18 éves, iráni származású, de német állampolgárságú fiatalembert korábban pszichiátrián kezelték. A rendőrség szerint a bevándorlásnak és a terrorizmusnak nincs köze a történtekhez.

A bajor rendőrség gyanúja szerint a 18 éves fiú lépre csalta áldozatait, feltört egy Facebook-oldalt, majd azon keresztül ingyenmenüvel csábított fiatalokat a müncheni gyorsétterembe.

Az iráni–német kettős állampolgárságú elkövető magányos gyilkos lehetett, a nyomozás jelenlegi adatai szerint nem voltak társai. Indítékáról egyelőre nem tudni biztosat. Egyes értesülések szerint éveken keresztül csúfolták iskolatársai, tette bosszú is lehetett. Az biztos, hogy muszlim terroristákkal nem állt kapcsolatban, a mészárlásra nem az Iszlám Állam bujtotta fel. A rendőrök inkább szélsőjobboldali befolyásra gyanakodnak, tettét ugyanis a norvég tömegmészárlás ötödik évfordulóján hajtotta végre.

„Semmi jele, hogy az Iszlám Állammal kapcsolatban lett volna. Amit a házkutatás során a szobájában találtunk, az nagyszámú cikk rendőrségi beavatkozásokról és egyéni merényletek végrehajtásáról. Az egyik könyvének pedig az volt a címe: Miért gyilkolnak gyerekek? – Az iskolai lövöldözők gondolkodásmódja” – közölte Robert Heimberger, a bajor tartományi bűnügyi hivatal vezetője.

A fiú labilis idegrendszere miatt gyógyszeres kezelés alatt állt. „A legfrissebb információink szerint többször kezelték pszichiátrián. Ezek személyes adatok, de úgy tűnik, súlyos depressziós volt. Ez a vonás beleillik előzetes bűnügyi diagnózisunkba” – nyilatkozta Thomas Steinkraus-Koch, a müncheni ügyészség szóvivője.

A hatóságok még nem tudják, hogy a tömeggyilkos hogyan jutott fegyverhez. „Biztos érdekli önöket, hogy az elkövetés eszköze egy 9 mm-es Glock pisztoly volt. Illegálisan birtokolta, mert a regisztrációs száma törölve van a nyilvántartásban. Emiatt egy kis ideig még eltart, míg megtaláljuk, honnan származott a fegyver” – tette hozzá a bűnügyi hivatal vezetője.

A gyilkos a bevásárlóközpontban kilenc emberrel végzett, huszonhetet pedig megsebesített, mielőtt öngyilkos lett. Nagyobb mészárlást is végre tudott volna hajtani, hátizsákjában 300 töltényt találtak.

Hír TV

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk