Együttműködési hálózatot alapított hét európai filmfesztivál


Smart7 néven együttműködési hálózatot hozott létre hét európai filmfesztivál – közölte kedden a hálózat egyik alapító tagja, a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) az MTI-vel.

A hálózat a hasonló célokkal és látásmóddal rendelkező európai filmszemléket kapcsolja össze, hogy közösen tudják alakítani a filmipar és a fesztiválkultúra jövőbeli trendjeit – írta keddi közleményében a TIFF.

Az alapítók között található a lengyelországi New Horizons Nemzetközi Filmfesztivál, a portugáliai IndieLisboa Nemzetközi Filmfesztivál, a görögországi Szaloniki Nemzetközi Filmfesztivál, a spanyolországi Filmadrid Nemzetközi Filmfesztivál, az izlandi Rejkjavik Nemzetközi Filmfesztivál, a litvániai Kino Pavasaris Vilnius Nemzetközi Filmfesztivál és a romániai Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál.

A kolozsvári filmszemle szervezői szerint az alapítók a fesztiválok szervezői számára kívántak együttműködési keretet teremteni, de az európai filmek forgalmazását is elősegítenék.

A Smart7 a sokszínűség, a befogadás, a fenntartható fejlődés mellett kötelezi el magát – áll a közleményben, amely kitér arra is, hogy hálózatot a Kreatív Európa Program támogatja.

Az alapítók a következő két évben több szakmai műhelyt terveznek a fesztiválszervezők számára, és egy közös versenyszekciót is létrehoznak fiatal rendezőknek. A szekció hét filmjét a hálózat összes fesztiválján bemutatják, az 5000 eurós fődíjat pedig egy héttagú zsűri ítéli oda, melyben mindegyik ország képviselteti magát.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk