Amerika segítségét kéri az RMDSZ Maros megyei szenátora


Az Amerikai Egyesült Államoknak aktívabb szerepet kellene vállalnia a kisebbségi jogokat érintő vitákban – véli Novák Csaba Zoltán RMDSZ-es szenátor. “Örvendetesnek tartjuk, hogy az elmúlt évtizedekben az Amerikai Egyesült Államokban olyan partnerre leltünk, amely elkötelezett a kisebbségi jogérvényesítés irányába. Mindazonáltal úgy véljük, hasznos lenne, ha Románia stratégiai partnereként még aktívabb szerepet vállalna a nemzeti kisebbségek jogait érintő vitákban” – fogalmazott kedden Novák a szenátus plénumában, annak kapcsán, hogy a felsőház közös nyilatkozatot fogadott el az Amerikai Egyesült Államok és Románia közti stratégiai partnerség megkötésének 20. évfordulója alkalmából.

“Az országos érdekeltségű kérdések Románia külső partnerei számára is relevánsak, ennek okán célszerű hangot adniuk véleményüknek, álláspontjuknak minden stratégiai fontosságú témában. Meggyőződésünk, hogy az Egyesült Államok ösztönző segítségével Románia hatékonyabban érvényesítené az ország által ratifikált nemzetközi egyezmények előírásait” – tette hozzá Novák Csaba Zoltán.

A szenátor hangsúlyozta, az 1990-es évek elején az RMDSZ az elsők között kezdeményezte, hogy Románia kössön stratégiai partnerséget az USA-val, amely már a XX. század kezdetétől fontos szerepet játszott a világpolitika és -gazdaság alakulásában, és az 1970-80-as évektől az egyik fő védelmezőjévé vált a totalitárius rendszerekben élők alapvető emberi és kisebbségi jogainak, majd jelentősen hozzájárult a kelet-európai térség volt kommunista államainak demokratizálódásához.

AGERPRES | Fotó: maszol

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk