Segítség a bérceken: gyergyói hegyimentők a Térképben


A közmédia külhoni tematikájú műsora ezúttal a hegyimentők világába kalauzolja a nézőket. A Dancurás Hegyimentő Egyesület áldozatkész tagjainak sok ember köszönheti életét.

Izgalmas adást sugároz szombaton a Térkép. Hősei, negyven éve járják a hegyeket, télben, nyárban, fagyban, hóban, hétköznap és ünnepnapokon, bármikor, amikor segítségre szorul valaki. Röviden így jellemezhető a gyergyószentmiklósi Dancurás Hegyimentő Egyesület elmúlt közel fél évszázada. A mára profi felszereléssel működő csapat több száz hegyet mászó turista és amatőr sportoló, síelő, szánkózó életét mentette meg az elmúlt években.
A néző szemtanúja lehet egy vészhelyzetnek is. A telefonos bejelentést követően a csapattagok értesítik egymást. Ilyenkor nincs idő meditálni, a hegyimentő és az önkéntes félbehagyja tevékenységét és a feladatára koncentrál: indul menteni.

A felelőtlenséggel is szembe kell nézniük. A vészjelzést leadó fiatalok a figyelmeztető előrejelzések ellenére indultak el hegyet mászni, a korai sötétedéssel sem számoltak, s végül egy menedékházban húzódtak meg. Nagy a hó, a vihar miatt az út utolsó részét a segítőknek is gyalogosan kell megtennie a hegyen.

Hasonló mentést gyakran végez a csapat a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park területén és a Nagyhagymáson. Van, hogy turisták felszerelés nélkül indulnak hegyet mászni, előfordul, hogy sérülést szenved valaki, vagy éppen eltéved a rengetegben. A gyergyószentmiklósi csapat jelenleg huszonnégy tagból áll, közülük tizenöten önkéntesek. Ahhoz, hogy hegyet másszanak, hosszú túrákat tegyenek meg, folyamatosan jó testi kondícióban kell lenniük.

„A természet iránti tisztelet, ez az első lépés – avat be a hegyimentők életébe Kiss Tivadar, az Egyesület technikai vezetője. – Fontos, hogy amit csinálsz, szeresd! A lépcsőfokokat be kell tartani, ha ezzel számolsz, akkor elérsz egy szintre és elmondhatod, hogy hegyimentő vagy”.

A dancurások igyekeznek minél több emberrel megszerettetni a természetet is. Ennek érdekében nyílt napokat szerveznek, ahol a tiroli pályákkal, kisebb falak mászásával “csábítják” a fiatalokat a szakmába. Van, aki annyira megszereti az önfeláldozó munkát, hogy jelöltté, később önkéntessé válik.

Adás: 2017. szeptember 16., szombat (Duna 6.45*)
Ismétlés: másnap (Duna World 10.20*).
Készítette: Bíró Levente
Műsorvezető: Gál Emese
Felelős szerkesztő: Merkl László

MTVA

* magyar idő szerint

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk