Elbukott a Minority SafePack


Nem a Minority SafePack kezdeményezői javára döntött az Európai Unió Törvényszéke. Az intézmény szerdán határozott a kisebbségvédelmi kezdeményezést előterjesztők által az Európai Bizottság ellen indított ügyben.

A luxembourgi testület nem semmisítette meg az EU ügyvivő testületének azt a tavaly januári döntését, amellyel nem javasolt jogalkotást a több mint egymillió aláírást összegyűjtő Minority SafePack javaslatairól.

A Törvényszék szerint

“az Európai Unió által a regionális vagy kisebbségi nyelvek fontosságának hangsúlyozása és a kulturális és nyelvi sokszínűség előmozdítása érdekében már megtett intézkedések elegendőek e kezdeményezés célkitűzéseinek eléréséhez”

– írták az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnökének, Vincze Lóránt európai parlamenti képviselőnek a közleményében.

„Meglepődtünk a Törvényszék döntésén, amely nincs összhangban az e tárgyban hozott korábbi ítéleteivel. A kisebbségi jogokért folytatott küzdelem az EU-ban a mai döntéstől függetlenül folytatódik. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója és a Minority SafePack Kezdeményező Bizottsága, illetve jogászaink elemezni fogják a Törvényszék érvelését, és eldöntjük, hogy milyen lépéseket tegyünk, egyelőre valószínűnek tűnik, hogy fellebbezünk”

– nyilatkozta Vincze Loránt az ítélethirdetést követően.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk