Eltemették Verestóy Attilát


Elöl Kelemen Hunor, a Romániai Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (b) és Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke, hátul Frunda György EP-képviselő (b) és Borbély László RMDSZ-es politikus díszőrséget állnak Verestóy Attila, az RMDSZ közelmúltban elhunyt szenátorának ravatalánál a székelyudvarhelyi belvárosi református templomban 2018. február 3-án. MTI Fotó: Veres Nándor

Szombaton Székelyudvarhelyen eltemették Verestóy Attilát. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora, aki a rendszerváltozás óta a romániai magyarság egyik meghatározó politikusa volt, hatvanhárom éves korában hunyt el.

Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke múlt szerdán a médiának nyilatkozva elmondta, Verestóy Attila hónapok óta súlyos betegségben szenvedett, Bécsben kezelték, ott hunyt el. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közölte, hogy a szenátor múlt kedden, este halt meg.

A vegyész végzettségű Verestóy Attila 1990 óta volt Hargita megye RMDSZ-es szenátora, és hosszú ideig az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője. Üzletemberként is jelentős tevékenységet fejtett ki, vagyonát a Capital című gazdasági folyóirat tavaly 48-50 millió euróra becsülte.

Az RMDSZ egyik alapító tagja volt. Tanulmányait Székelyudvarhelyen végezte, majd 1978-ban a Bukaresti Műszaki Egyetem vegyészmérnöki karán szerzett oklevelet. 1983 és 1989 között a Bukaresti Szervetlen Vegyipari Kutatóintézet tudományos kutatója volt. A rendszerváltozáskor azonnal politikai és közéleti szerepet vállalt.

A román hadsereg katonái viszik Verestóy Attila üzletember, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közelmúltban elhunyt szenátorának koporsóját a székelyudvarhelyi református temetőbe 2018. február 3-án. MTI Fotó: Veres Nándor


Az RMDSZ egy közösségi portálon hangsúlyozta, Verestóy Attila szenátorként és az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezetének elnökeként életét és munkásságát a magyar közösség szolgálatába állította. Az RMDSZ saját halottjának tekinti a politikust.

Markó Béla a néhai szenátort a párbeszéd híveként jellemezte, aki – mint mondta – az ország demokratikus intézményeit létrehozó politikusnemzedékhez tartozott.

Liviu Dragnea, a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a közösségi médiában közzétett rövid részvétnyilvánításában Verestóyt olyan építő és párbeszédre kész politikusnak nevezte, aki részt vett Románia számára meghatározó több törvénytervezet kidolgozásában.

Ion Iliescu volt államfő a Mediafax hírügynökségnek elmondta: Verestóy Attila azon politikusok egyike volt, aki támogatta valamennyi politikai párt együttműködését, valamint a románok és a magyarok közötti jó viszonyt.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk