Pert nyert Románia az amerikai Chevron olajipari cég ellen


Románia javára ítélt a párizsi döntőbíróság a Chevron által indított kártérítési perben, így az amerikai olajipari vállalatnak kell a román törvények megsértéséért 73,5 millió dollár kártérítést kifizetnie az országos ásványkincshatóságnak (ANMR) egy koncessziós ügyben – közölte szombaton a bukaresti kormány sajtóirodája.

Ezen felül a román alapkamatot nyolc százalékkal meghaladó kamat kifizetésére kötelezték a Chevront, amit a 2014 novembere óta a kártérítés majdani kifizetéséig eltelt időszakra számolnak fel.

A párizsi Nemzetközi Kereskedelmi Kamara mellett működő kereskedelmi döntőbíróság szerint a Chevron nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit. A Chevron 2011-ben kötött koncessziós szerződéseket, hogy három dobrudzsai térségben – Costinesti, Vama Veche, illetve Adamclisi települések közelében – kőolaj- és földgázlelőhelyek azonosítása érdekében végezhessen próbafúrásokat.

Három év múltán közölte az ANMR-vel, hogy lemond a három koncesszióról, a román hatóság azonban nem volt hajlandó kibocsátani a koncessziós szerződés lezárásáról szóló dokumentumokat, mert a Chevron nem fizette ki az úgynevezett “minimális kitermelési program” elvégzéséhez szükséges összegeket.

A Chevron 2015-ben a párizsi döntőbírósághoz fordult, amely most a román államnak adott igazat.

Az amerikai vállalat korábban palagáz-lelőhelyeket is megpróbált feltérképezni Romániában, de 2015-ben úgy döntött, hogy kivonul az országból. A szénhidrogén-termékek világpiaci árának visszaesése mellett a Chevron lépése azzal állhat összefüggésben, hogy palagáz-projektje heves ellenállásba ütközött Romániában környezetvédő és településeiket féltő helyi lakosok részéről.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk