III. Székföldi Magyar Napok: utolsóként Hídvégen ünnepeltek


A III. Székföldi Magyar Napok utolsó helyszínéhez érkezett, Erősd és Árapatak után Hídvégen ünnepeltek a székföldi lakosok szombaton, november 19-én. A helyi kultúrházban sürgölődő asszonyok és népviseletbe öltözött gyerekek fogadták a közelebbről és távolabbról érkező érdeklődőket.

A kulturális programot Nagy János református lelkész nyitotta meg, köszöntőbeszédében örömét fejezte ki, hogy e kezdeményezés lassan hagyománnyá alakul és minden ősszel lelket melengető összefogás tapasztalható a hídvégi közösségben is a rendezvény sikeres megszervezése érdekében. A tanítónő a gyerekekkel műsorral készül, a helyi asszonyok kulináris ínyencségekkel, a módosabbak anyagiakkal támogatják a rendezvényt, a falu lakói pedig lelkesen készülnek.

Márton Árpád, az RMDSZ háromszéki szervezetének képviselő-jelöltje ünnepi beszédében Orbán Balázs Székelyföld leírásából idézett: „Ezen falu lakói … tájbeszéd, viselet, jellemre és alakra nézve egészen eltérőek a székelyektől, inkább a megyei magyarsághoz hasonlítanak, pedig valószínűleg ők is Székelyföldről valók. … Hitem, hogy majd e haza újabb és célszerűbb felosztása őket, az elszakadt testvéreket újból a Székelyföldhöz csatolandja, midőn mi örömest testvéri szeretettel fogjuk őket fogadni.” A képviselőjelölt kiemelte, hogy a rendezvény közös szervezés eredménye, egyfajta testvéri összefogás a székföldi lakosok és a kezdeményező Kovászna Megye Tanácsa között.

Az ünnepi műsorban elsőként a hídvégi I-IV. osztályos tanulók szerepeltek, őszi versekkel és népdalokkal készültek az eseményre, míg Pivolda Irma Anna II. osztályos tanuló A pletykás asszonyok című mesét adta elő. Ráduly Baka Rebeka népdalösszeállítását az illyefalvi Já(t)cint Ifjúsági Színjátszó Csapat Jelenetek egy iskola életéből című előadása követte. Ezt követően az erősdi leányok énekeltek népdalokat, majd a sepsiszentgyörgyi Százlábú Néptáncegyüttes marosszéki, sóvidéki és szászcsávási táncokat mutattak be. A kulturális műsort a gyergyószentmiklósi Szín-kron színjátszó csoport előadása zárta, William Shakespeare: Pyramus és Thisbe szomorú komédiáját adták elő.

A Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a hídvégi magyar közösség és a RMDSZ által szervezett rendezvénysorozat magyar bállal zárult, ahol a Bacardi Music zenekar biztosította a talpalávalót.

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk