Ki a jobb román? Nyilatkozott Kelemen Hunor


A magyarellenesség a mai napig jelen van a román politikai életben, és az államfő legutóbbi megnyilvánulásai ebbe a kategóriába tartoznak, hívta fel a figyelmet Facebookon közzétett állásfoglalásában az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor szerint “az államelnöknek múlt héten, csekély két és fél perc alatt sikerült óriási károkat okoznia a racionális politikai párbeszédnek, sikerült kigúnyolnia a magyar nyelvet, és megbélyegeznie egy közösséget, az erdélyi magyarokat”.

“Ma már nem lehet az egész országot becsapni azzal az olcsó trükkel, hogy lopják a magyarok Erdélyt” – vélte. Emlékeztetett Klaus Iohannis államfő 2014-es televíziós nyilatkozatára: “A választópolgárok előtt azt állítani, hogy valaki szét akarja szakítani Erdélyt, nem politikai nyilatkozat, hanem kreténség.”

Kelemen Hunor szerint ezen a héten “az államfő ismét felült vesszőparipájára”, és azt állította, hogy az RMDSZ a közigazgatási törvénnyel “újabb csapást készül mérni az országra”, és ez alkotmányellenes lenne. Kifejtette: mindez nem igaz, ez “nacionalista gyűlöletkeltés”. Az RMDSZ nem kér mást, mint a magyarság 2001 óta érvényben lévő jogainak megerősítését – hangsúlyozta a szövetségi elnök.

“Ma is versenyt futnak a politikusok, ki tud jobb román lenni. Ki tudja a leghangosabban elutasítani jogos elvárásainkat. Kinek sikerül előbb elvenni meglévő jogainkból. A román politikában ez megszokott” – mondta Facebook-oldalára feltöltött videójában Kelemen Hunor, aki szerint egyesek ezzel akarják a figyelmet elterelni tehetetlenségükről.

“Én azonban bízom abban, hogy egy dolog megváltozott 30 év alatt: ma már nem lehet sok embert becsapni ezzel az olcsó trükkel” – mondta a magyar politikus.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk