Marosvásárhelyi iskolaügy: értetlenkedéssel fogadták Dorin Florea okoskodását


Az RMDSZ-nek azért kellett parlamenti úton megoldást találnia a marosvásárhelyi római katolikus iskola helyzetének rendezésére, mert a polgármesteri hivatal nem tett semmit az ügy érdekében – reagált Novák Csaba Zoltán Maros megyei szenátor Dorin Florea polgármester nyilatkozatára, miszerint a parlamentnek nem kellett volna beleszólnia az iskolaügybe.

Az RMDSZ-es szenátor pénteki közleményében megjegyzi, a polgármesteri hivatal nemhogy segítette volna, inkább hátráltatta az iskola újraalapítását.

“Ilyen értelemben rendkívül súlyosnak tartom a polgármester nyilatkozatát. Mindazok után, hogy a város jelentős számú magyar lakosságának igényeit figyelmen kívül hagyta, semmibe vette, elmondja, hogy nem lett volna szükség arra, hogy a parlament beleszóljon a marosvásárhelyi teológiai líceum ügyébe. Tette ezt egy olyan állapotban, amikor az általa vezetett intézménynek minden törvényes eszköze meglett volna arra, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megoldja az iskola helyzetét, mint ahogy arra is, hogy mindenki számára megfelelő szerződést kössön az épület jogos tulajdonosával, a katolikus egyházzal. Ehelyett a tanintézmény diákjait, a szülőket hosszú hónapokra bizonytalanságban tartva, minden eszközzel gáncsolta az újraalapítási folyamatot” – áll Novák közleményében.

A szenátor rámutat, amikor végre sikerült országosan, törvénnyel megoldani a helyzetet, a polgármester “megpróbál kioktatni mindenkit, a parlamentet, az egyházat és nem utolsósorban a magyar közösséget.

“Meggyőződésem, hogy a centenárium évében az a minimum, hogy a magyar közösség jogos elvárásának közösen érvényt szerezzünk. Az ellenzéki pártok jobban tennék, ha nem a magyar ügyek megtorpedózása mentén próbálnak évet ünnepelni, hanem olyan jövőképet terveznek, amely mindenkinek, a román és a magyar közösségnek egyaránt jobb életminőséget biztosít itthon, szülőföldünkön’ – hangsúlyozza az RMDSZ szenátora, oktatásügyi szakpolitikusa.

Novák Csaba Zoltán szerint a római katolikus iskola újraalapítása a marosvásárhelyi magyar közösség és a római katolikus egyház jogos kérése és igénye, és ennek az igénynek az elmúlt időszakban mindvégig a törvényes előírásoknak megfelelően próbáltak érvényt szerezni.

“A katolikus egyház nem tett mást, mint a törvény adta jogaival élve, saját épületének egy szárnyában létrehozott egy oktatási intézményt, ugyanakkor a méltányosság és az együttműködés szellemében továbbra is helyet kívánt biztosítani az épületében működő Unirea Főgimnáziumnak is’ – fogalmaz a szenátor, hozzátéve, rendkívül súlyosnak tartja azt is, hogy a polgármester kétségbe vonja az egyház tulajdonjogát az épület felett, megkérdőjelezve ezáltal a jogállamiság egyik legfőbb alappillérét, a magántulajdon sérthetetlenségét.

Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester csütörtökön úgy nyilatkozott, a parlamentnek nem kellett volna beleszólnia a marosvásárhelyi teológiai líceum ügyébe, inkább egy olyan kerettörvényre lenne szükség, amely lehetővé tenné az ilyen iskolák alapítását.

AGERPRES | Fotó: maszol

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk