Presa maghiară din Transilvania şi-a exprimat îndoielile cu privire la reînfiinţarea liceului catolic de la Târgu Mureş


Presa maghiară din Transilvania şi-a exprimat îndoielile cu privire la posibila reînfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureş, după ce Parlamentul României a adoptat miercuri o modificare de lege în acest sens.

Ziarul Krónika a constatat că este totalmente indiferent care a fost tabăra care mai deunăzi ocărea maghiarii şi care îi apăra; acest lucru depinde doar de conjunctură în cazul politicienilor români.

“Aceiaşi social-democraţi, care au adus acum, într-o manieră absolut normală, argumente bazate pe o viziune euroconformă pentru reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureş, au răsturnat un guvern cu câţiva ani în urmă din cauza înfiinţării unei facultăţi cu predare în limba maghiară la o altă instituţie de învăţământ din Târgu Mureş, la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Pe de altă parte, liberalii care anterior au considerat adoptarea unei legi-cadru a minorităţilor naţionale un lucru totalmente natural, de data aceasta şi-au imaginat că reînfiinţarea liceului va conduce la atrocităţi interetnice”, a scris autorul articolului.

Totodată cotidianul Krónika a atras atenţia că şi în cazul Liceului Teologic Romano-Catolic comunitatea maghiară este nevoită să se bucure de recăpătarea unui drept dobândit anterior, dar revocat între timp.”Nu sărbătorim dezvoltarea şi progresul unei instituţii create anterior, ci ni se permite să tratăm restabilirea situaţiei de dinaintea desfiinţării acesteia ca pe un succes. Din punctul de vedere al maghiarilor din Târgu Mureş toate acestea constituie, în mod evident, un pas important; dar din perspectiva comunităţii maghiare din Transilvania reprezintă puţin; această activitate pompierească permanentă înseamnă doar o slabă consolare”, a constatat editorialistul ziarului Krónika.

Editorialistul cotidianului Háromszék a comparat faptul că partidele din opoziţie au solicitat verificarea constituţionalităţii legii de reînfiinţare a liceului cu o cursă de obstacole. A remarcat: până când Curtea Constituţională va examina noua lege, se va încheia perioada de înscrieri. “Aparatul local, care munceşte cu zel pentru a face imposibilă funcţionarea liceului, trage de timp şi încearcă să extenueze comunitatea de profesori şi părinţii fideli Liceului Teologic Romano-Catolic” – a constatat autorul articolului.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk