Orbán megerősítette: a magyaroknak nincs, amit ünnepelniük december 1-jén


Minél nagyobb arányú részvételre biztatta a romániai magyarságot a vasárnapi romániai parlamenti választásokon Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Szatmárnémetiben, miután tárgyalt meghívójával, Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével.

“Azt szeretném, ha nem lehetne átnézni a magyarokon” Romániában – mondta a közös sajtótájékoztatón a kormányfő, hangsúlyozva: a romániai magyaroknak ki kell állniuk az érdekeikért. A román-magyar együttműködés minőségét is jelentősen befolyásolja a romániai magyar közösség ereje – tette hozzá.

Jelezte, hogy ma a romániai magyar közösség környékén és az őt körülvevő román politikai világban vannak olyan jelenségek, amelyek fenyegetettséget jelentenek. “Úgy érezzük, hogy nem mindig kapják meg az itt élő magyarok az őket megillető tiszteletet, és úgy érezzük, hogy a fejlődésük elől nem segít a román hatalom minden lehetséges akadályt eltávolítani” – fejtette ki.

A miniszterelnök szerint azonban ha Románia “megfelelő politikai vezetést” választ magának, és a magyar kormányban is meglesz a hajlam az együttműködésre, akkor annak a Romániában élő magyar közösség is előnyét fogja látni.

Kijelentette azt is: Magyarország sikeres Romániában érdekelt. Ez felebaráti okokból is így van, valamint azért is, mert szomszédos országok lévén “Románia sikere felértékeli Magyarországot is” – jegyezte meg.

Orbán Viktor egyúttal gratulált Kelemen Hunornak, hogy “az adott körülmények között létrehozható legszélesebb összefogást teremtette meg” a választásra. “Összefogni mindig jobb, mint széthúzni” – hangoztatta.

A miniszterelnököt a román média egyik képviselője megkérdezte arról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter eltiltotta a magyar diplomatákat a részvételtől a december 1-jei román nemzeti ünnepi alkalmakon. Erre Orbán Viktor azt felelte: az őszinteség a legjobb módszer akkor is, ha kényes ügyekről van szó, márpedig ez diplomáciailag egy kényes kérdés, “de még mindig jobb az őszinteséggel együtt járó konfliktust vállalni, mint kétszínűnek lenni”. “Miután december 1-jén a magyaroknak nincs mit ünnepelni, hát nem ünnepelnek” – mondta, helyesnek nevezve a magyar diplomácia döntését, amikor “az egyenes utat választotta”.

Románia 1990-ben tette meg nemzeti ünnepévé december elsejét: 1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a román nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal.

A kormányfő a tájékoztatón beszámolt arról is, hogy a megbeszélésen, amelyen részt vett Kereskényi Gábor polgármester is, áttekintették Szatmárnémeti helyzetét. A polgármester fontosnak nevezte – idézte szavait -, hogy a határhoz közeli várost közvetlenül “rákössék” a magyarországi és ezen keresztül az európai autópályarendszerre. Ez egy 35-40 kilométeres sztrádaszakasz megépítését jelenti Magyarországon a határig – jelezte Orbán Viktor, hozzáfűzve, a közeljövőben Budapesten meg is kezdik az útvonal megtervezését és kivitelezését.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk