Orbán Viktor az Országgyűlésben is értékelte a kvótareferendum eredményét


Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt a 2016. október 2-i kvótanépszavazásról az Országgyűlés plenáris ülésén október 3-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán


A vasárnapi kvótanépszavazás elérte a célját, Magyarország döntött – értékelt Orbán Viktor miniszterelnök tegnap napirend előtt a parlamentben. „A cél az volt, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, tisztázzuk, mit akarnak a magyarok a tömeges migráció ügyében” – mondta a kormányfő, jelezve, hogy 3 282 723 ember ezt elutasította.

A kormányfő úgy fogalmazott, mostantól nem a kormány és nem is a parlamenti képviselők akaratát, hanem mintegy 3,3 millió magyar emberét képviselik Brüsszelben. Összehasonlításul felidézte: amikor Magyarország az európai uniós csatlakozásról döntött, akkor 3 050 000 ember szavazata elég volt a belépéshez, most pedig mintegy 3,3 millió ember mondott nemet. Vasárnap a magyarok történelmet írtak, a nemek elsöprő győzelmével Magyarország nyert – jelentette ki a miniszterelnök, megjegyezve, hogy az EU-ban elsőként és eddig egyetlenként csak Magyarországon kérdezték meg a választókat a migránskérdésről, amin az EU léte is múlhat.

3,3 millió ember egyetértett a Fidesz–KDNP megoldási javaslatával – értékelte Orbán Viktor, hozzátéve, hogy 1990 óta még egyetlen párt vagy pártszövetség sem kapott ilyen mértékű támogatást. Egymillióval több magyar választópolgár szavazott bizalmat a kormány álláspontjának a vasárnapi kvótareferendumon, mint amennyivel 2014-ben hatalmazták fel kormányzásra az emberek a Fidesz–KDNP-t – hívta fel a figyelmet. Vannak ugyan, akik megpróbálják leértékelni, semmibe venni 3,3 millió ember akaratát – fogalmazott –, ám egyetlen becsületes magyar választott képviselő sem hagyhatja, hogy ezt az akaratot bárki felülírja. Megjegyezte, bár közjogi értelemben nem kötelezi az Országgyűlést a népszavazás eredménye, a Ház érvényt szerezhet annak, ezért kezdeményezi az alaptörvény módosítását „a népszavazás szellemében”. Azt is kiemelte, hogy az európai polgárok jelentős része sem támogatja Brüsszel kötelező kvótára vonatkozó „embertelen megoldási javaslatát”. Szerinte Magyarország képes arra, hogy Brüsszelben is csatákat nyerjen. A brüsszeli bürokratákat és az európai baloldalt felszólalásában migránspártinak nevezte, utóbbiak a bevándorlók Európába érkezését hasznosnak tartják – folytatta –, és „ezt képviseli a magyar baloldal is, az DK és vezetője nyíltan, az MSZP szégyellősen és sunyi módon”.

Arról is beszélt, hogy 2010-től „gyakorlatilag mintaállammá váltunk”, Magyarország betartja a Brüsszel által megkövetelt fiskális fegyelmet, a nemzetközi kötelezettségeit, az alaptörvénybe pedig beépítették az európai jogrendet. Magyarországnak minden joga megvan tehát ahhoz, hogy sorsdöntő európai kérdésekben hallassa a hangját az unióban – érvelt Orbán Viktor. A miniszterelnök küzdelmes útra számít, mert „a korlátlan bevándorlásban és betelepítésben érdekelt politikai elit, támogatóik – köztük a magyar támogatóik is – erős eszköztárral rendelkeznek, hangosak, antidemokratikusak és erőszakosak”. „A mi feladatunk az, hogy ebben az ellenszélben is érvényt szerezzünk a magyarok vasárnap kinyilvánított egyértelmű akaratának” – zárta szavait a kormányfő.

Ellenzéki bírálatok

Foglalkozzon a valós problémákkal is! – szólította fel az MSZP frakcióvezetője a miniszterelnököt a napirend előtti felszólalásra reagálva. Tóth Bertalan szerint a népszavazás eredménye: 5:3, a választópolgárok többsége, ötmillióan döntöttek úgy, hogy nem vesznek részt a Fidesz által rendezett „értelmetlen, drága és hazug színjátékban”. Hozzátette: a kvótakérdés napirenden tartása egyedül Orbán Viktor érdeke. Az ellenzéki politikus azt mondta: a kormányfő győzelemnek állította be az egyértelmű kudarcot, holott a választópolgárok többsége átlátott a szitán, nem hagyta magát félrevezetni. „Győzött a józan többség, ötmillió ember vasárnap nemet mondott a Fidesz és a Jobbik politikájára, pontosan tudták, hogy a népszavazás nem megoldás, ahogy az alaptörvény-módosítás sem” – tette hozzá. Szerinte az otthon maradók és az érvénytelenül szavazók is aggódnak Magyarország jövőjéért és biztonságáért. A frakcióvezető szerint, ha a miniszterelnök a megoldást az alaptörvény-módosításban látja, azzal elismeri, teljesen felesleges volt a népszavazás és elkölteni 17 milliárd forintot. Jelezte, kezdeményezik, álljon fel eseti bizottság a kampányköltségek vizsgálatára, „mely fideszes haver és barát zsebét gazdagította felelőtlen pénzköltés”.

Vesztes politikusnak nevezte és lemondásra szólította fel a Jobbik elnöke Orbán Viktor miniszterelnököt. Vona Gábor szerint Brüsszel a kormányfő kvótareferendummal kapcsolatos felelőtlenségét és hibáját kíméletlenül ki fogja használni Magyarországgal szemben. Az ellenzéki politikus felidézte, a Jobbik tavasszal javaslatot tett az alaptörvény módosítására. Nem szégyelli magát a miniszterelnök, hogy fél év és 15 milliárd forint „eltékozlása”, egy sikertelen népszavazás után előáll ugyanezzel a javaslattal? – kérdezte. Hangsúlyozta, a Jobbik kezdetektől fogva elutasítja a migrációt és a kvótát. „És én pontosan ezért haragszom önre és követelem a lemondását, mert ön ebben a számunkra nagyon súlyos kérdésben Magyarországot belelavírozta egy veszélyes és kudarcos helyzetbe, és ezt a csatát elveszítette” – fogalmazott. Vona Gábor szerint Orbán Viktor hitelessége, tekintélye, ereje az európai színtéren végletesen megcsappant, nem fogják komolyan venni a brüsszeli bürokraták a kvóta elleni harcban. „Ne legyenek illúziói, és ne is ringasson illúzióba senkit!” – szólított fel. A Jobbik vezetője közölte, miközben a társadalom 80–90 százaléka elutasítja a kvótát, alig negyven százalék jelent meg a népszavazáson. A kvótákat elutasító emberek több mint fele otthon maradt, ezzel Orbán Viktornak üzentek – közölte. Az üzenték: elég volt a durva, erőszakos kampányból, a közpénzek pazarlásából. Félnek a migrációtól, a terrorizmustól, de a miniszterelnök túlhatalmától még jobban – értékelt Vona Gábor.

A magyar civilizáció védelmében

A Fidesz frakcióvezetője szerint soha ilyen politikai egység magyar miniszterelnök mögött még nem sorakozott fel, míg a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportjának vezetője úgy értékelte a kvótareferendumot az Országgyűlésben, hogy a magyar választók jelentős része úgy döntött: védjék meg az ország szuverenitását.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta, külön lényeges, hogy ez Magyarország és a magyar nemzet védelmében történt. Az, aki ezek után a kormányfő lemondását követeli, semmit nem ért a politikához, és arra biztatja a miniszterelnököt, hogy hagyja cserben azokat a választókat, akik a haza védelmében egyetértettek vele, és felhatalmazták arra, hogy minden eszközzel védje meg az országot a migrációs hullám ellenében – mondta a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint külön figyelemre méltó az, hogy a lemondását olyan politikus követeli, aki nemrégen még azt mondta, az emberiség utolsó mentsége a muszlim vallás. A kormánypárti politikus szerint az is kiderült vasárnap este, hogy a haza védelmében az ellenzékre nem számíthat az ország. Kósa azt mondta, hogy fontosabb volt nekik a saját pártpolitikai szempontjuk, mint az, amit az ellenzéki választók közül is sokan megértettek, hogy „a haza védelme, Magyarország védelme, a magyar értékek, a magyar kultúra, a magyar civilizáció védelme előbbre való holmi pártpolitikai jelentéktelen szempontnál”.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta: meg kell őrizni Magyarország szuverenitását, „mert ha elveszítjük, akkor oda jutunk, hogy kívülről diktálnak, és azt sem dönthetjük el, ki legyen a szomszédunk”. Az érvényesség kapcsán kitért arra is, hogy több ország van Európában, ahol a vasárnap elért arány elsöprő többséget jelentett volna, és fel sem merült volna az érvényesség kérdése. Példaként említette Ausztriát, Belgiumot, Franciaországot, Németországot, Finnországot, Írországot, Luxemburgot.

Köszönet a külhoni magyarok szavazataiért

Orbán Viktor válaszában a Jobbikról szólva hazafiatlannak, inkorrektnek és nem becsületes magatartásnak ítélte, hogy a párt és annak vezetője „jól hallhatóan Brüsszelnek szurkol” egy olyan ügyben, amely az országa számára létkérdés. Hozzátette ugyanakkor: ennek oka tudható, hiszen a Jobbik volt az első párt, amely bejelentette, hogy megvásárolták, az elnöke mondta, hogy „ő adott lelket a pártjának, és ő is vette el, vagyis ő is adta el” – fogalmazott a kormányfő. A Jobbik szerinte pénzügyi, gazdasági érdeket szolgál, és az ő lemondását is azért követelik, hogy ezen érdekeknek utat nyithassanak. „Megvett emberek, fogott párt” – mondta.

Emlékeztetett arra is: a Jobbik vezetője mondta egykor, hogy az iszlám az emberiség utolsó reménye. Akkor ki beszél itt összevissza? – tette fel a kérdést, arra kérve az ellenzéki párt képviselőit: hagyják abba az amatőr és dilettáns tempót, választóik ugyanis nem azért küldték őket ide, „hogy a konditerem és a fodrászat között félúton szájhősködjenek a kamerába”. A költségekről szólva azt mondta: a kérdés fontossága és a 3,3 millió ember akarata miatt annak akár a két-háromszorosát is megszavazhatja az Országgyűlés, „mert a létünk és a nem létünk múlik ezen, két-három évtized távlatában”.

Az MSZP-vel kapcsolatban úgy fogalmazott: a párt, mint mindig, az európai politikát képviselte, „a mi ízlésünk szerint korlátok nélkül”, most is ezt teszi, holott az európai megoldás most ellentétes Magyarország érdekével. Kijelentette azt is: nem szembe kíván menni Európával, hanem meg akarja változtatni, a Magyarországot szolgáló bevándorláspolitikát szeretné az uniós megoldás alapjává tenni.

Orbán Viktor az otthon maradottak szándékát firtató, szerinte inkorrekt vitára úgy reagált: az nem ismerhető pontosan, csak az tudható: ők nem akartak részt venni a döntésben, tudomásul vették, hogy az nélkülük születik meg, és a döntéssel a maguk részéről együtt tudnak élni. A csatát így nélkülük kell lefolytatni – jelentette ki –, a kérdés így az, hogy kaptak-e ahhoz elegendő muníciót.

A kormányfő köszönetet mondott a külhoni magyaroknak, hogy nagy számban vettek részt a népszavazáson, és támogatták Magyarország védelmét.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk