Úzvölgyi katonatemető. Román nacionalisták közel százfős csoportja ünnepelt a sírkertben


Román nacionalisták mintegy százfős csoportja ünnepelt csütörtökön, a román hősök napján az úzvölgyi katonatemetőben, látványosan semmibe véve a járványügyi korlátozásokat – tájékoztatott a Székelyhon portál.

A rendezvényt a szélsőségesen nacionalista Calea Neamului Egyesület elnöke, Mihai Tirnoveanu kezdeményezte a Facebook-oldalán. Az esemény ortodox papok által tartott vallási ceremóniával kezdődött. Ezúttal is felolvasták annak a 149 román katonának a nevét, akik – a román hatóságok által hivatalosan cáfolt – dokumentum szerint ebben a temetőben nyugszanak.

Az ünnepségen beszédet mondott Dormánfalva polgármestere, Constantin Toma és Mihai Tirnoveanu.

Cu morții și cu vii laolaltă, la Valea Uzului!

Ziua Eroilor la Cimitirul International al Eroilor Valea Uzului. Hristos s-a înălțat!

Publicată de Mihai Tîrnoveanu pe Joi, 28 mai 2020

A rendezvény koszorúzással és szeretetvendégséggel végződött. A sírkertben tavaly felállított emlékműnél Dormánfalva rendőrfőnöke is koszorúzott.

Constantin Toma polgármester a közösségi hálón is közvetített beszédében

a román nemzet újjászületésének jeleként értékelte, hogy visszakerült az értékek közé a hősök iránti tiszteletet.

Mihai Tirnoveanu: az egy évvel ezelőtt június 6-án (Krisztus mennybemenetelének az ortodox ünnepén) tartott hősök napját idézte, amikor mintegy ötezer román érkezett a helyszínre, akinek a temetőbe való bejutását – fogalmazása szerint – “a piros-fehér-zöld élőlánc sem tudta megakadályozni”. A szónok szerint

az Úzvölgyében elesett román katonák áldozata nélkül nem valósulhatott volna meg a román nagy egyesülés, és nem kerülhetett volna sor a trianoni békeszerződésre sem.

Tirnoveanu köszönetet mondott a polgármesternek azért, hogy nem hátrált meg, és méltó harcot folytat Romániáért.

A Bákó megyei Dormánfalva város önkormányzata tavaly áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő katonatemetőben, melyet korábban a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozott. A tavalyi hősök napján, június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt. Az ügy több pernek a tárgyát képezi.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk