Cimitirul militar din Valea Uzului. Un grup de aproximativ 100 de naţionalişti români au sărbătorit în cimitir


Un grup format din aproximativ 100 de naţionalişti români au sărbătorit, joi, Ziua Eroilor, în cimitirul militar din Valea Uzului, fără să ţină cont de măsurile epidemiologice, a anunţat portalul Székelyhon.ro.

Manifestarea a fost iniţiată de Mihai Tîrnoveanu, preşedintele asociaţiei extremiste antimaghiare Calea Neamului, pe pagina sa de Facebook. Evenimentul a început cu o ceremonie religioasă ţinută de preoţi ortodocşi. Şi de această dată, au fost rostite numele celor 149 de militari români care, potrivit unui document oficial al autorităţilor române, nu se odihnesc în acest cimitir.

La ceremonie au luat cuvântul Constantin Toma, primarul oraşului Dărmăneşti, şi Mihai Târnoveanu. Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de coroane şi cu o agapă. La monumentul ridicat anul trecut în cimitir, a depus o coroană şi comandantul Poliţiei din Dărmăneşti.

Primarul Constantin Toma a transmis în discursul său şi pe pagina sa de socializare că a revenit printre valori respectul pentru eroi ca semn al renaşterii naţiunii române.

În cuvântarea sa, Mihai Târnoveanu şi-a amintit că, în urmă cu un an, de Ziua Eroilor (Înălţarea Domnului la ortodocşi), în data de 6 iunie, au ajuns la faţa locului aproximativ 5 000 de români, a căror intrare în cimitir (potrivit cuvintelor sale) “nici lanţul viu roşu-alb-verde nu a putut-o împiedica”. Potrivit vorbitorului, fără sacrificiul militarilor români căzuţi în Valea Uzului, nici Marea Unire a României nu ar fi putut avea loc, nici Tratatul de la Trianon. Tîrnoveanu i-a mulţumit primarului pentru că nu s-a abătut şi continuă o luptă demnă pentru România.

Anul trecut, Consiliul Local Dărmăneşti a înfiinţat în luna aprilie, în mod samavolnic, o solă românească în cimitirul ce se află la graniţa judeţelor Harghita şi Bacău. Până atunci, cimitirul a fost întreţinut de comuna Sânmărtin din Ţinutul Secuiesc. În data de 6 iunie câteva mii de manifestanţi români au intrat cu forţa în cimitir pentru a participa la sfinţirea după rit ortodox a parcelei şi a monumentului românesc, după ce secuii au încercat să împiedice acest lucru formând un lanţ viu. Cazul face obiectul mai multor procese.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk