Se Brüsszel, se a franciák, németek és osztrákok ne papoljanak itt medvekérdésben!


Fotók: Tánczos Barna közösségi oldala.

A környezetvédelmi miniszter szerint Románia nem fogad el többé tanácsokat a medvepopuláció kezelésével kapcsolatban olyan országoktól, amelyek már 100 évvel ezelőtt kiirtották területükről ezt a fajt.

Brassói sajtótájékoztatóján Tánczos Barna úgy fogalmazott, hogy

végre jött valaki Brüsszelből, hogy a helyszínen ellenőrizze és megvitassa a medvekérdést a román hatóságokkal.

Ez az első alkalom, hogy az Európai Parlament egyik bizottsága (a petíciós bizottság – szerk. megj.) a helyszínen meggyőződhet arról, hogy a medveprobléma itt már nem egy veszélyeztetett fajról szól. Hanem egy olyan közösség problémája, amelyet az együttélés ezzel az európai szinten szigorúan védett fajjal időnként súlyosan érint – szögezte le Tánczos.

Megemlítette, hogy az utóbbi 5-6 évben több mint 150 embert támadott meg a medve, és 14 esetben a találkozás az ember életébe került.

“Elmondtam a bizottság tagjainak, hogy a helyzet nem úgy áll, ahogy azt Brüsszelben látják, nem egy kipusztulófélben levő vagy veszélyeztetett fajról van szó. A közelmúltban végzett minden felmérés, beleértve az ideit is, azt mutatja, hogy a medvék száma évről évre növekszik. Egy fajállomány kezelésekor a cél nem az, hogy napról napra, évről évre növeljük a számukat, hanem az, hogy az illető fajnak elegendő számú egyede legyen az állomány fenntartható fejlődésére az adott természetes élőhelyen.

Az óvoda, az iskola, a tömbház második emelete, a vendégház nem a faj természetes élőhelye

– nyomatékosította a tárcavezető.

Arról is beszámolt, hogy a nagyragadozók más európai országokban is gondokat okoznak, például Bulgáriában a farkasok. Emiatt szeptember végén csúcstalálkozót szerveznek az európai nagyragadozók kérdéséről és az EU által követendő lépésekről.

Nem fogadhatunk el tanácsokat olyan országoktól, amelyek már 100 éve kiirtották ezeket a fajokat, nem fogadhatunk el tanácsokat olyan tagállamoktól, amelyek évek óta elutasítják, hogy medvéket telepítsünk át hozzájuk.

Franciaországról, Németországról, Ausztriáról van szó, ahol most már nincs medve, holott ott természetes élőhelye van ennek a fajnak – fejtette még ki Tánczos.

Az Európai Parlament petíciós bizottságának küldöttsége hétfőtől csütörtökig Romániában tartózkodik, hogy a medvetámadásokról és az illegális fakitermelésekről tájékozódjon.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk