Vitriolos véleménycsere a Maros és Fehér megye határán kihelyezett kétnyelvű megyenévtábla miatt


Jogszerűnek nevezte a kétnyelvű feliratok használatát a Maros megyei tanács, miután Florin Roman Fehér megyei képviselő nehezményezte, hogy Maros és Fehér megye határára kétnyelvű megyetáblát helyeztek ki Fehér megye felirattal. A román politikus szerint ez illegálisan történt.

A Maros megyei önkormányzat úgy foglalt állást: „a kétnyelvű táblát Maros megye területén állították fel, a helyi közigazgatási törvény értelmében az önkormányzatoknak kötelességük a kétnyelvű feliratok használata, ha a kisebbségi lakosságnak a többséghez viszonyított számaránya meghaladja a 20 százalékot. Maros megye lakosainak elegük van abból, hogy a kétnyelvű feliratok ügyét folyamatosan viták gerjesztésére használják egyes politikusok“ – olvasható a megyei önkormányzat állásfoglalásában, amelyben arra is felhívják Florin Roman képviselő figyelmét, hogy a közúti táblák megrongálása bűncselekménynek számít.

„Maros megye román és magyar lakossága bizonyította már, hogy a két közösség békében és kölcsönös tisztelettel tud együtt élni, és túlléptek a 90-es márciusi eseményekhez vezető feszültségeken. Maros megye lakosainak elege van abból, hogy a kétnyelvű feliratok ügyét folyamatosan viták gerjesztésére használják egyes politikusok. A Maros Megyei Tanács kommunikációjában odafigyel a kétnyelvűségre nem csak azért, mert erre kötelezi a törvény, hanem azért is, mert ezáltal tiszteletét fejezi ki a kisebbségi közösségek tagjaival szemben. Arra ösztönzünk minden megyei tanácselnököt, hogy kövessék a példánkat“ – tették hozzá.

Fotó: Ziarul Unirea

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk