A képviselőház megakadályozta egy törvényhozó őrizetbe vételét


A román képviselőház elutasította kedden a korrupcióval gyanúsított Adrian Gurzau parlamenti képviselő őrizetbe vételét, ugyanakkor jóváhagyta előzetes letartóztatásba helyezését.

A parlament nem először utasítja el a korrupcióellenes ügyészség hasonló kérését. A döntés azt jelenti, hogy a képviselőt az ügyészség nem veheti őrizetbe, de kérheti a bíróság előtt az előzetes letartóztatásba helyezését.

A Traian Basescu volt államelnök által vezetett Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselőjét az ügyészség a múlt kedden gyanúsította meg hivatali befolyással való üzérkedéssel.

A vádhatóság szerint a képviselő egyik cége előnyös szerződést kötött egy magánbiztosító céggel, amelynek egyik vezetőségi tagja, Angela Toncescu azt kérte tőle cserébe, járjon közbe a biztosítási felügyeletnél a még jóváhagyásra váró igazgatótanács vezetői mandátuma érvényesítéséért. Gurzaunak az eljárás felgyorsítása mellett arról is meg kellett győzze a felügyelet illetékes tagjait, hogy hunyjanak szemet Toncescunak a korábbi tevékenysége során elkövetett szabálytalanságai felett.

A román parlamentet számos bírálat érte amiatt, hogy akadályozza az igazságszolgáltatás tevékenységét. Legutóbb a gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsított Gabriel Oprea volt belügyminiszter elleni bűnvádi eljárás indítását utasította el a szenátus. Ezt követően több ezren vonultak utcára tiltakozni. A tüntetéseket követően Oprea lemondott szenátori mandátumáról.

Ugyanakkor a törvényhozók azt állítják, pusztán a 24 órás őrizetbe vétel elutasításával még nem akadályozzák az igazságszolgáltatás tevékenységét, hiszen a gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezhető bírói döntés nyomán.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk