Államelnök-választás. Elkezdődött a 2. forduló – szombat este óta állnak sorba Münchenben és Londonban


Vasárnap reggel 7 órakor elkezdődött az államelnök-választás második fordulója, amelynek tétje, hogy ki lesz Románia vezetője a következő öt évben. Victor Ponta és Klaus Johannis közül választhatunk. A legnagyobb érdeklődés a külföldi voksolás mikéntjét övezi, hiszen itt az első fordulóban komoly gondok voltak, több ezer román állampolgár nem tudott szavazni. A szavazókörzetek száma sem volt megfelelő, de a kiszolgáló személyzet létszáma is nagyon alacsony volt. Így hatalmas sorok alakultak ki, sokan órákat álltak sorba, és a végén be sem jutottak a szavazóhelyiségbe, ami óriási elégedetlenséget keltett. Münchenben már szombat este többen sorba álltak a helyi választókörzet előtt, hogy vasárnap nyitáskor ott legyenek, és biztosan érvényesíthessék a szavazati jogukat.

Londonban is már szombattól sorba állnak az emberek. A YouTube-ra feltöltött videó biztosít rálátási lehetőséget az ottani helyzetre.
Párizsban a román nagykövetség előtt gyertyát gyújtottak, és virágokat helyeztek el, mint írták, “a román alkotmány emlékére. Nyugodjon békében!”.
Alcala de Henaresben is sor van, már több mint 200-an állnak sorba, hogy szavazzanak. Ebben a spanyolországi városban rengeteg román él, a város lakosságának mintegy ötödét teszik ki. Már hajnali 5 órától kezdtek érkezni az emberek. Hatalmas a sor az olaszországi Torinóban is, ahol sokan a korai órákban felkeresték a helyi választói körzetet, hogy biztosan bejussanak este 9-ig (!). mediatica

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk