Azt hitték Bukarestben, babra megy a játék. Az amerikai miniszter lehidalt, amikor azt hallotta: “Nem volt kvórum”


Elfogadta hétfőn a szenátus védelmi bizottsága a Patriot légvédelmi rendszer beszerzését lehetővé tevő törvénytervezetet. A testület egyhangúan megszavazta a javaslatot. A gyűlésen jelen volt Mihai Fifor védelmi és Teodor Meleşcanu külügyminiszter. Utóbbi, mint ismert, múlt héten találkozott amerikai kollégájával, Rex Tillersonnal, aki váratlanul Bukarestbe utazott, miután a rakétavásárlásról szóló határozat elfogadását első körben elhalasztották.

Ezzel kapcsolatosan a szenátus védelmi bizottságának hétfői ülésén Teodor Meleşcanu elmondta, amerikai kollégája kérdőre vonta, hogy miért nem fogadták el a rakétabeszerzésről szóló javaslatot, amire ő azt válaszolta, hogy azért nem, mert nem volt kvórum. Mihai Fifor védelmi miniszter arról beszélt, a rakétavásárlással Románia igen-igen válogatott társaságba kerül, Európa, valamint a világ azon országai közé, amelyek biztonsága magas fokon szavatolt.

A szenátus védelmi bizottságának hétfői ülését megelőzően Marcel Ciolacu kormányfőhelyettes azt írta közösségi oldalán: Romániának teljesítenie kell a NATO-val és az Amerikai Egyesült Államokkal szemben tett vállalásait. “A Patriot rakétarendszer megvásárlása országunk biztonságát növeli a NATO délkeleti szárnyán. Fontos, hogy a beszerzésre vonatkozó tervezetet, amelyet november 8-án hagyott jóvá a kormány, még ezen a héten elfogadja a parlament, hogy tiszteletben tartsuk a partnereinkkel szemben vállalt ütemtervet.”

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk