Ezzel a húzással a harmadik legnagyobb román párt jött létre


„A leginkább miniszterelnöknek való én vagyok“, mondta Traian Băsescu, miután egybeolvadt a PMP és az UNPR – ezzel együtt nem zárják ki, hogy mégis Dacian Cioloşt támogatják a parlamenti választásokat követően.

Egybeolvadt a Népi Mozgalom Pártja és a Románia Haladásáért Országos Szövetség, miután mindkét politikai alakulat hozzájárulását adta a fúzióhoz. A Traian Băsescu-féle PMP és a Gabriel Oprea által létrehozott UNPR közös jövőjéről a két szervezet szerdai, rendkívüli kongresszusán döntöttek.

Mint ismert, az UNPR a korábbi belügyminiszter politikai jövőjének ellehetetlenülését követően holtvágányra került, és már a gyenge önkormányzati választási szereplést követően politikai partnert kezdtek keresni új vezetői, amelynek az oldalán reális eséllyel pályázhatnak parlamenti szerepkörre a következő négy évben is. Ezt a PMP-ben találták meg, így ennek színeiben és nevében politizálnak a továbbiakban, Traian Băsescu vezényletével.

„A leginkább miniszterelnöknek való én vagyok“ – kommentált a korábbi államfő, aki immár az ország harmadik politikai ereje elnökének tekintheti magát, amellyel az őszi parlamenti választáson a szavazatok 15-20 százalékát szeretné megszerezni. A kibővített PMP-nek 2518 helyi tanácsosa, 51 megyei tanácsosa, 8 megyeitanács-alelnöke, 138 alpolgármestere van, parlamenti képviselői számát tekintve pedig ugyancsak a harmadik legnagyobb parlamenti csoportjának tudhatja magáénak, a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt után.

A Népi Mozgalom Pártja vezetői mindazonáltal nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a parlamenti választásokat követően Dacian Cioloş jelöltségét támogassák a miniszterelnöki tisztségre. Valeriu Steriu ügyvezető elnök, korábban az UNPR elnöke azt mondta: természetesen Traian Băsescu az első számú jelöltük a kormányfői pozícióra, azonban a választási eredmények függvényében nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a mostani, szakértői kormány vezetőjét bízzák meg az újabb kabinet megalakításával, „feltéve, hogy elképzeléseink összecsengenek“ – tette hozzá a PMP második számú vezetője.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk