Fordulat! Maros megyében biztosít befutó helyet az MPP-nek jelöltlistáján az RMDSZ


Maros megyei parlamenti jelöltlistája befutónak számító harmadik helyét engedi át a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a Magyar Polgári Pártnak (MPP) a már korábban felajánlott Kovászna megyei képviselői hely mellett – közölte pénteken Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Az RMDSZ szövetségi állandó tanácsa (SZÁT) pénteki ülésén megerősítette az MPP-vel szeptember közepén felújított együttműködési megállapodást, amelynek értelmében az RMDSZ két befutó helyet biztosít az MPP jelöltjeinek parlamenti jelöltlistáin.

A SZÁT egy korábbi döntését bírálta felül. A szövetség eredetileg Hargita megyei jelöltlistájának negyedik helyét szánta Biró Zsoltnak, az MPP elnökének, de múlt héten tizenöt polgármester nyilvánosan sérelmezte, hogy az RMDSZ az MPP-nek adta az udvarhelyszéki képviselői mandátumot. Kelemen Hunor az önkormányzati választásokon kialakult pártközi együttműködés sikerével indokolta a SZÁT-nak azt a mostani döntését, hogy a Maros megyei RMDSZ-szervezet fog átengedni egy befutó helyet az MPP-nek.

Az udverhelyszéki RMDSZ-szervezet azonban így is parlamenti képviselő nélkül marad. A belső szolidaritás jegyében a Hargita megyei képviselői jelöltlista negyedik, befutó helyén egy szórványközösség jelöltjét, Benedek Zakariást, az RMDSZ nagyszebeni városi szervezetének elnökét indítja az RMDSZ – jelentette be a szövetség elnöke.

Kelemen Hunor rámutatott, erre vonatkozó javaslatát a két érintett megye is elfogadta, tekintettel arra, hogy az RMDSZ-ben hagyománya van a székely-szórvány szolidaritásnak, az egymás iránti kölcsönös felelősségnek. A szórványközösségek rendszeresen több mint ötvenezer szavazattal járultak hozzá a szövetség parlamenti képviseletéhez, miközben “nem igazán volt lehetőségük” mandátumszerzésre – emlékeztetett.

Az RMDSZ elnöke elmondta: a SZÁT most az erdélyi megyék és Bukarest esetében véglegesítette a parlamenti jelöltlistákat, és a legtöbb esetben jóváhagyta a területi szervezetek javaslatait. Az RMDSZ jelenlegi képviselőházi és szenátusi frakciójának számos tagja (köztük Markó Béla, volt szövetségi elnök, Borbély László, volt politikai alelnök, Máté András képviselőházi frakcióvezető) bejelentette, hogy nem indul újabb mandátumért, így várhatóan az RMDSZ parlamenti képviseletének mintegy fele megújul.

Kelemen Hunor szerint az RMDSZ a romániai magyarság számarányának megfelelő parlamenti képviseletet szeretne elérni a december 11-i választásokon, ami azt jelenti, hogy az RMDSZ 8-9 szenátori, és 18-19 képviselői mandátumot akar megszerezni a – jelenleginél karcsúbbá váló – román törvényhozásban.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk