Csökkentették a bankok kötelező valuta-tartalékrátáját


A Román Nemzeti Bank 2 százalékponttal, 10 százalékra mérsékelte a bankok kötelező valuta-tartalékrátáját, ugyanakkor az alapkamat változatlanul 1,75 százalék maradt.

A központi bank igazgatótanácsának döntése az alapkamatot illetően összhangban volt az elemzői várakozásokkal. A bankok kötelező lej tartalékrátája ugyanakkor nem módosult, 8 százalék maradt.

A jegybank honlapján olvasható közlemény emlékeztet, hogy augusztusban az előző hónaphoz képest a román éves fogyasztói árindex 0,6 százalékponttal növekedett, de így is negatív tartományban maradt, és mínusz 0,2 százalék volt az éves infláció.

A jegybank arra számít, hogy az infláció negatív tartományban marad az idei év végéig, majd fokozatosan növekszik. Arra számítanak, hogy 2017 második felében kerül ismét a jegybank által megállapított inflációs célsávba, miután eltűnik az áfacsökkentések hatása.

A román kormány tavaly nyáron valamennyi élelmiszerre kiterjesztette a kedvezményes 9 százalékos áfát, januártól pedig négy százalékponttal, 20 százalékra mérsékelte az általános áfakulcsot.

Romániában tavaly május óta változatlan az irányadó kamat, amely történelmi mélyponton áll.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk