Horváth Annát hétfő este bevitték a DNA-ra


Fotó: news.ro


Horváth Anna kolozsvári alpolgármestert bevitték kihallgatásra az Országos Korrupció-ellenes Ügyészségre (DNA), hétfő este, a hét órán át tartó házkutatás után. A városvezetői tisztséget betöltő RMDSZ-politikus irodájából több doboznyi okiratot foglalt le és szállított el a nyomozó hatóság. Házkutatást tartottak hétfőn Horváth Anna lakásán, valamint az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének székházában is.

Horváth Annát, Kolozsvár alpolgármesterét két óra hosszan hallgatták ki a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyészei, az ügyészségről távozóban nem nyilatkozott az ügyről.

‘A nyomozás érdekében nem nyilatkozom az ügyről. Nem beszélek sem arról, hogy milyen minőségben idéztek be, sem az elrendelt intézkedésekről. Hazamegyek’ – mondta Horváth Anna.

A 2016. júniusi helyhatósági választások kampányának finanszírozásával kapcsolatban vizsgálódott az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) – nyilatkozta Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, aki polgármesterjelöltként indult a választási versenyen.

Horváth Anna hétfőn a sajtónak úgy nyilatkozott: bűnügyi vizsgálatot indított a DNA a 2016-os helyhatósági választásokat megelőző kampány esetleges szabálytalanságaival kapcsolatban. Elmondta, az ügyészek az ő közigazgatási tevékenysége és a kampány finanszírozása közötti esetleges kapcsolatokat vizsgálják. ‘Behívtak kihallgatásra a DNA-hoz, és én eleget teszek ennek’ – jelentette ki az alpolgármester. Azt is elmondta, lakásáról személyes határidőnaplókat és egy számítógépet vittek el a hétfőn házkutatást végző ügyészek.

Horváth Anna leszögezte, a kampány finanszírozása törvényes keretek között történt. ‘Minden támogatást lejelentettünk Bukarestnek, a törvény tiszteletben tartásával, a magánszemélyektől kapott felajánlások listája az Állandó Választási Hatóságnál (AEP) van. Ezek nyilvános dokumentumok’ – mondta az alpolgármester.

Horváth Anna Facebook-üzenetben tájékoztatta két nyelven az érdeklődőket a történtekről. “Ma reggel a Korrupcióellenes Ügyészség házkutatást végzett a polgármesteri hivatalban és többek között két tanácsosom magánlakásán is. A 2014-2016 közötti időszakban feltételezetten elkövetett rendellenességek után nyomoznak. 2012 óta vagyok Kolozsvár magyar alpolgármestere. Ez idő alatt törvényesen jártam el minden egyes ügyben, tisztességesen végeztem a munkám. Azt várom, hogy az ügyészség ugyanilyen tisztességgel tegye az övét. Jelenleg a teljes alpolgármesteri iroda a rendelkezésükre áll. Amint újabb információim lesznek, haladéktalanul tájékoztatom a sajtót és a kolozsvári embereket.” – olvasható az alpolgármester Facebook-oldalán.

Jogi források arról tájékoztatták az AGERPRES hírügynökséget, hogy a DNA az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének székházánál is házkutatást tart.

A DNA ügyészei reggel távoztak a polgármesteri hivatalból, de később megint visszatértek, és Horváth Anna alpolgármester irodájában végeztek házkutatást.

A DNA előzőleg közleményt adott ki, amelynek értelmében kilenc helyszínen zajlik házkutatás hétfőn Kolozsváron, ezek közül kettő egy közintézmény székhelyén. Az ügyészek 2014 és 2016 között elkövetett feltételezett korrupciós ügyletekkel kapcsolatosan vizsgálódnak.

A DNA közleménye szerint a másik hét házkutatás magánszemélyek lakásán, illetve cégszékhelyeken zajlott.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk