Iohannis első jelöltje: Dacian Cioloş


A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének, Dacian Cioloşnak adott kormányalakítási megbízást hétfőn az államfő.

Klaus Iohannis külön-külön konzultált a parlamenti pártok küldöttségeivel, és nem indokolta meg választását. Csak arra hivatkozott, hogy sürgősen teljes jogkörű kormányra van szükség, amely kezelni tudja az energiaárak emelkedését, a koronavírus-járvány okozta válságot, és meg tudja hozni a nemzeti helyreállítási terv életbe léptetéséhez szükséges döntéseket.

Dacian Cioloş, aki 2015 novembere és 2017 januárja között szakértői kormány élén már volt miniszterelnök, felelős hozzáállást kért valamennyi politikai erőtől a kormányalakítási tárgyalásokon, hogy mielőbb kivezethessék az országot a válságból. Cioloşnak, aki korábban jelezte, hogy a PNL-vel és az RMDSZ-szel tavaly létrehozott koalíciót akarja helyreállítani, az alkotmány szerint tíz napon belül kell a kormány névsorával és programjával a parlament elé járulnia bizalmi szavazásra.

A liberálisok nem kormányoznak az USR-vel, miután volt koalíciós partnerük az ellenzékkel szövetkezett, és megbuktatta közös kormányukat, jelentette ki a PNL elnöke, Florin Cîţu az államfővel folytatott egyeztetések után. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, Csoma Botond ugyanakkor nem zárta ki, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek volt koalíciós partnerükkel.

Dacian Cioloş nem számíthat a Szociáldemokrata Párt támogatására, jelentette be az alakulat szenátusi frakcióvezetője. Lucian Romaşcanu úgy vélte, az államfő „büntetésből“ bízta az USR-re a kormányalakítást, hiszen borítékolható, hogy az nem tud többséget szerezni. Hozzátette, ők továbbra is előrehozott választásokat szeretnének.

A Románok Egyesüléséért Szövetség szerint is az előrehozott választások jelenthetik a megoldást. Szerintük addig szakértői kormánynak kellene vezetnie az országot. Az alakulat jelezte, hogy kezdeményezi az államfő felfüggesztését, ha azt tapasztalják, hogy Klaus Iohannis további egyeztetésekkel próbálja meghosszabbítani Florin Citu (ügyvivő miniszterelnöki) regnálását.

  • az MTI jelentése alapján
Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk