Kevesebb mint hétezren akarnak levélben voksolni a román parlamenti választásokon


Mindössze 6937 külföldön élő román állampolgár igényelte azt, hogy levélben adhassa le szavazatát a december 11-i parlamenti választásokon – közölte az állandó választási hatóság (AEP) szerdán.

Az április elsején kezdődött regisztrációs időszak szeptember 14-én járt le. A külföldi választási névjegyzékbe csaknem tízezren iratkoztak be, közülük 2700-an azért, hogy lakóhelyükhöz közelebb lévő választókörzet megszervezését kérjék. A tízezer “önkéntesen” regisztrált román állampolgár mellett az AEP hivatalból további 600 ezer névvel egészítette ki a külföldi névjegyzéket, azoknak az adataival, akiknek a román útlevelében külföldi állandó lakhely szerepel.

A választási hatóság közleményében leszögezte: mindenki csak egyszer szerepel a választási névjegyzékben, a többes voksolást pedig kizárja az idén bevezetett, a voksolás folyamatát ellenőrző informatikai rendszer.

A hivatalosan külföldön élő román állampolgárok első ízben szavazhatnak levélben. Ennek lehetőségéről főleg a Klaus Iohannis államfő és a hozzá közel álló jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) szorgalmazására alkotott törvényt a parlament, miután a 2014-es elnökválasztáson botrány tört ki a külföldi szavazóköröknél kígyózó sorok miatt.

A levélvoksolás iránti érdeklődés messze elmaradt a várakozásoktól, figyelembe véve, hogy a külföldön dolgozó román vendégmunkások száma több mint hárommillióra tehető, a legutóbbi, 2012-es parlamenti választásokon több mint 60 ezer, a 2014-es elnökválasztáson pedig csaknem 380 ezer román állampolgár szavazott külföldön.

A decemberi választásokon a – külföldi tartózkodási vagy letelepedési engedéllyel rendelkező – román állampolgárok a pótlistára feliratkozva bármelyik külföldi szavazókörzetben leadhatják voksukat, ha nem igényelték a levélben való szavazást.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk