Klaus Iohannis államfő lemondásra szólította fel Viorica Dăncilă miniszterelnököt


Klaus Iohannis államfő megvonta bizalmát Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnöktől. A pénteken délelőtt tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: a kormányfőt alkalmatlannak tartja tisztsége ellátására, ezért lemondásra szólítja fel. Az elnök a jegybank és a kormány közötti véleménykülönbségre, valamint az eltitkolt izraeli látogatásra hivatkozott.

Az államfő kijelentette, három hónap telt el Viorica Dăncilă miniszterelnöki kinevezése óta, és “ez már elegendő idő arra, hogy megállapíthassuk, nem képes megfelelni a követelményeknek, hogy betöltse a tisztséget, ezzel sebezhetővé teszi az országot.” Hozzátette: a Szociáldemokrata Párt (PSD) szeretné “megkaparintani politikailag” a Román Nemzeti Bankot (BNR), de ez nem lehetséges.

“Közvetíteni szerettem volna egyrészt a jegybank, másrészt a kormány és a PSD között, de Viorica Dăncilă ezt nem értette meg” – mondta Iohannis, utalva arra, hogy a miniszterelnök korábban jelezte, nem vesz részt a Cotroceni Palotában mára tervezett találkozón.

MTI | mediatica

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk