Kormányalakítás. Jön a PSD?


Fotó: Nicolae Ciucă közösségi oldala

Nicolae Ciucă hivatalosan is visszaadta megbízott miniszterelnöki mandátumát. A politikus kedden délelőtt a Klaus Iohannis államfőnek és a parlament vezetésének küldött levélben jelezte, hogy eláll kormányalakítási szándékától.

Mint ismert, kedden kezdődött volna a miniszterjelöltek meghallgatása a parlamenti szakbizottságokban, és szerdán szavaztak volna a parlamentben a Nicolae Ciucă vezette kisebbségi kormányról. A megbízott miniszterelnök azonban hétfőn este bejelentette, hogy visszaadja mandátumát, mivel nem sikerült parlamenti többséget szerezni a kabinet támogatására.

Az AGERPRES hírügynökség emlékeztetett: a Nemzeti Liberális Párt végrehajtó bizottsága hétfő este úgy döntött, hogy a kedden ülésező országos politikai bürónak javasolják: növeljék meg az alakulat kormányalakítási mozgásterét, és folytassanak tárgyalásokat valamennyi demokratikus politikai szervezettel.

“A Szociáldemokrata Párt vállalja a kormányzás feladatát”

– jelentette be kedden az alakulat elnöke, miután Nicolae Ciucă megbízott kormányfő hivatalosan visszaadta kabinetalakítási mandátumát, a Nemzeti Liberális Párt pedig jelezte, hogy folytatja a tárgyalásokat a kormányt támogató parlamenti többség kialakításáról. A döntés nyomán újraindulnak a tárgyalások a PSD-vel és az USR-vel, és a HotNews értesülése szerint a szociáldemokratának van a legnagyobb esélyük, hogy kormányra kerüljenek.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk