Parlamenti választások: a legkevesebb új embert az ALDE és az RMDSZ jelölte


A parlamenti képviselők csaknem fele indul újabb mandátumért a decemberi választáson a Közpolitikai Intézet (IPP) jelentése szerint.

‘A honatyák 48 százaléka újrázna, 55% a Szociáldemokrata Párt (PSD), 47% a Nemzeti Liberális Párt (PNL), 78% a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és 60% a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben. A legtöbb új arcot a PNL vonultatja fel, de közülük sokan nincsenek bejutó helyen, a legkevesebb új embert az ALDE és az RMDSZ jelölte’ – mutat rá jelentésében a Közpolitikai Intézet.

A dokumentum szerint a most véget érő parlamenti ülésszakon 2.729 törvénytervezetet nyújtottak be, ebből 1.689-et (68%) a képviselők és 870-et (32%) a kormány. A képviselőházból Tudor Ciuhodaru (PSD) nyújtott be a legtöbb kezdeményezést, 170-et, ebből azonban mindössze 8-at fogadtak el törvényként.

Az intézet rámutat: az ülésszak végére 507 tagja maradt az elején 588 tagú testületnek. Az idézett forrás szerint a leghosszabb ideig, 7-7 mandátumig, a képviselőházban Kerekes Károly (RMDSZ), Márton Árpád (RMDSZ) és Bogdan Niculescu Duvăz (PSD) dolgoztak, míg a szenátusban ez csak az RMDSZ-es Markó Bélának és Verestóy Attilának sikerült.

Az is kiderül, hogy ebben a mandátumban ‘csúcsra járatták’ a parlamenti migrációt. ‘223 képviselő, azaz a teljes testület 38 százaléka jelenleg nem annak a pártnak a tagja, amelynek színeiben 2012-ben mandátumot nyert’ – mutat rá a jelentés.

AGERPRES

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk