Vakációban is kapnak ösztöndíjat ezentúl az egyetemisták


Megszavazta kedden a képviselőház több közalkalmazotti kategória – köztük a környezetvédelmi őrség és a fogyasztóvédelem – 20 százalékos, valamint a hadsereg, a rendfenntartás s a közbiztonság szerveinél alkalmazott orvosok 25 százalékos béremelését. Az egyetemisták vakációban is kapnak ösztöndíjat.

„2017. júniusától kezdődően 20 százalékkal nő a kis- és közepes vállalkozásokkal foglalkozó irodák, a környezetvédelmi hatóság, a megyei környezetvédelmi ügynökségek, a környezetvédelmi őrség, a Duna-delta rezervátum felügyelete, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC), a regionális és megyei fogyasztóvédelmi felügyelőségek alkalmazottainak fizetése” – ez áll a 2007/2-es számú sürgősségi kormányrendelet módosítására irányuló kezdeményezésben, amelyet kedden elfogadott az alsóház.

A plénum által megszavazott jelentés arról is rendelkezik, hogy 25 százalékkal nő a hadsereg, a rendfenntartás és a közbiztonság szerveinél alkalmazott orvosok fizetése.

A módosító indítványt megszavazták a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a nemzeti kisebbségek képviselői. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem támogatta a kezdeményezést.

A képviselőház plénuma ugyanakkor elfogadta a parlamenti szakbizottságok által elutasított módosító indítványt is, ami előírja, hogy az egyetemi hallgatók a vakáció idején is kapjanak ösztöndíjat.

A törvénytervezetet 232 támogató és 21 ellenszavazattal hagyták jóvá.

A képviselőház a döntéshozó testület.

Mediafax

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk