Most megtudhatod, mennyi alvásra van szükséged!


Generációnk egyik legégetőbb problémája a kialvatlanság. A hosszú órákon át tartó monoton feladatvégzés, a késő esti Instagram görgetés szinte végtelenítése, valamint a stressz által kiváltott álmatlanság gyakran eltereli figyelmünket az egyik legalapvetőbb prioritásról, a megfelelő mennyiségű alvásról.

De vajon mennyi alvásra van valójában szükségünk? Sokszor találkozunk olyan cikkekkel, értekezésekkel, amelyekben magas beosztású emberek, cégvezetők, kormányfő vagy éppen üzleti mogulok beszélnek arról, hogyan, s miként képesek magas színvonalú munkavégzésre csupán napi néhány óra alvással. A megfelelő mennyiségű alvás sok tényezőtől függ, többek között attól, hány évesek vagyunk.

Egy klinikai szakpszichológus és alváskutató, Ann Noia szerint:

  • az újszülöttek alvásigénye napi 16-18 óra,
  • a két éves kor körüli babák napi alvásigénye átlagosan 11-13 óra,
  • mire elérik az öt éves kort, a kisgyermekek alvásigénye csökken napi 10-12 órára,
  • a mai tinédzserek egyik legnagyobb problémája a megfelelő mennyiségű alvás hiánya, számukra napi 8-10 óra lenne ideális,
  • 20 éves kortól a napi normális alvásadag 7-9 óra közé tehető,
  • amint az embere meghaladja a 65 éves kort, alvásigénye valóban csökken napi 5-7 órára, viszont a szakember szerint nekik is ajánlott 7-8 órát aludni egy nap.

Akárhány évesek is legyünk, a megfelelő mennyiségű alvás lehet az egészség és a jó közérzet egyik kulcsa. Ennek hiányában könnyebben támadhatnak meg bennünket a társadalom nagy részét érintő problémák mint a kóros elhízás, a depresszió, a feledékenység, a szívbetegség, a cukorbetegség, valamint a magas vérnyomás. A megfelelő alváshoz pedig elengedhetetlen a lehető legjobb matrac kiválasztása.

noizz.hu

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk