Visszaadta kormányfői megbízatását Florin Cîţu


Visszaadta kormányalakítási megbízását Florin Cîţu ügyvivő pénzügyminiszter – közölte csütörtökön a román elnöki hivatal, alig néhány perccel a kabinet beiktatása érdekében összehívott parlamenti ülés előtt. A miniszterelnök-jelölt visszalépését követően a kormányról szóló bizalmi szavazás miatt összehívott parlamenti ülést felfüggesztették.

A koronavírus-válság közepette a parlamenti pártok egyetértettek abban, hogy véget kell vetni a kormányválságnak, nem szabad a választások előrehozását erőltetni, az országnak teljes jogkörű kormányra van szüksége.
Mivel “félő volt”, hogy a parlament csütörtökön beiktatta volna az előrehozott választások kiprovokálása érdekében, bukásra szánt “áldozati kabinetet”, a román média szerint Florin Cîţu azért lépett vissza, hogy a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban alakíthassa meg a teljes jogú kormányt.

A parlament baloldali többsége által élesen bírált Cîţu február 26-án kérte fel kormányalakításra Klaus Iohannis államfő, az ellenzék feltételezése szerint azért, hogy a beiktatását elutasítsák és – két meghiúsult kormányalakítási kísérlet után – jogalapot teremtsen a parlament feloszlatására.

Visszalépését Cîţu “fegyelmezett pártkatonai” mivoltával és Románia “nehéz helyzetével” indokolta.

“Ahhoz, hogy a párt sikeresen szerepeljen a választásokon, a párt elnöke kell a kormány élén álljon” – írta közösségi oldalán Cîţu. Hozzátette: jelölésére akkor került sor, amikor a pártok többsége egyetértett a választások előrehozásával, de ez ma már nem lehetséges. Cîţuezzel közvetve elismerte, hogy azért kellett volna a PNL régi-új kormányának névsorával a parlament elé járulnia, hogy a törvényhozás elutasítsa kabinetjét, nem pedig azért, hogy beiktassák.

Marcel Ciolacu, a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD elnöke szerint Cîţu visszalépése “a legjobb dolog, ami történhetett”. A házelnöki tisztséget is betöltő ellenzéki politikus azt ígérte, hogy “megsürgeti” a kormány miniszterjelöltjeinek parlamenti meghallgatását. Ciolacu a parlament szószékéről a csütörtöki ülés berekesztése előtt arra figyelmeztette a törvényhozókat: maradjanak Bukarestben, és készüljenek fel arra, hogy szombaton és vasárnap a parlamenti szakbizottságoknak véleményezniük kell egy új kormány lehetséges tagjait.

Az államfő csütörtök este azt mondta: tiszteletben tartja Cîţu döntését, amely szerinte “politikai érettségről” tanúskodik. Iohannis péntekre ismét kormányalakítási egyeztetésekre hívta a pártokat, ugyanakkor felszólította a parlamentet: gyorsítsa fel az új kormány beiktatásával kapcsolatos eljárást, hogy Romániának jövőt hét közepéig teljes jogkörű legitim kormánya legyen.

Az elnök nem részletezte Cîţu visszalépésének hátterét, hanem arra helyezte a hangsúlyt, hogy a koronavírus-válság közepette nincs helye a politikai torzsalkodásoknak, és az állami hatóságoknak – amelyeknek szerinte hatékonyan sikerült megelőzni a járvány romániai terjedését – minden energiájukat a rendkívüli a lakosság egészségének megőrzésére kell fordítaniuk.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk