Döntetlen az ausztrálok ellen a férfi vízilabdatornán


Aaron Younger (b) és Hárai Balázs a riói nyári olimpia férfi vízilabdatornája A csoportjának 2. fordulójában játszott Magyarország – Ausztrália mérkozésen a Rio de Janeiró-i Maria Lenk Uszodában 2016. augusztus 8-án. A mérkőzés 9-9-es döntetlenre végződött. MTI Fotó: Illyés Tibor

Második mérkőzésén is döntetlennel zárt a magyar férfi vízilabda-válogatott a riói olimpián.

Benedek Tibor együttese – azután, hogy szombaton 13-13-at játszott a világ- és Európa-bajnok szerbekkel – hétfőn 9-9-re végzett az ausztrálokkal fordulatos összecsapáson.

A magyar csapat két nap múlva a görögökkel, majd a japánokkal, végül vasárnap a házigazda brazilokkal játszik a csoportban, melyből az első négy helyezett jut a negyeddöntőbe.

Férfi vízilabdatorna, 2. forduló: A csoport: Magyarország-Ausztrália 9-9 (4-3, 2-2, 1-3, 2-1)
———————————————–
Maria Lenk Uszoda, 1000 néző, v.: Margeta (szlovén), Gomez (olasz)
gólszerzők: Vámos 2, Hárai 2, Varga Dé. 2, Manhercz 1, Szivós 1, Erdélyi 1, illetve Campbell 4, Roach 1, Swift 1, Ford 1, Kayes 1, Cotterill 1

  • Magyarország: Decker A. – Vámos, Erdélyi, Szivós, Varga Dé., Varga Dá., Hárai – cserék: Zalánki, Manhercz, Hosnyánszky, Decker Á., Kis, Nagy V.
  • Ausztrália: Stannton-French – Campbell, Ford, Roach, Younger, Kayes, Howden – cserék: Gilchirst, Cotterill, Martin, Emery, Swift, Dennerly

Ausztrál góllal indult a mérkőzés vakító napsütésben a nyitott Maria Lenk Uszoda mintegy ezer nézője előtt: Campbell lövése talált utat Decker Attila kapujába, nem sokkal később azonban Vámos távoli kísérlettel egyenlített. Létszámfölényes helyzetben megint Campbell volt eredményes, majd Vámos is duplázott, szintén fórból. Hárai látványos csavargólja már a magyar előnyt jelentette, de nem sokat késett a válasz: Roach egyenlített. A szünet előtt egy szépen kijátszott emberelőnyös helyzetet fejezett be góllal Hárai (4-3).

A második nyolc percet Swift vezette be, az ő találatára Manhercz válaszolt. Mindkét gól emberelőnyben született. Ezután jó darabig csak lövőhelyzetekig jutott a két csapat, aztán Hárai forgatta be szépen a védőjét, az ellene elkövetett szabálytalanságért pedig büntető járt, melyet Varga Dénes lőtt be magabiztosan. Nem sokkal később Erdélyi cselezte be magát a bal oldalon, visszahúzták, ezért kiállítás járt, de ezúttal kimaradt a lehetőség. Nem úgy a túloldalon, ahol az emberfölényt Ford használta ki, közelről a kapuba húzva a labdát (6-5).

A nagyszünet után az ausztrálok első támadása nem volt eredményes, Szívós viszont távolról hatalmas gólt lőtt a bal felső sarokba. Nem sikerült azonban meglépni, mert emberelőnyben Campbell gyorsan faragott a hátrányból, a következő hasonló akciónál pedig egyenlített. A magyar gól ezután is elmaradt, Kayes viszont centerből szépen húzta a kapuba a labdát, miután eltüntette a víz alatt Varga Dánielt (7-8). Benedek Tibor időkéréssel igyekezett rendezni a sorokat, de ez ebben a szakaszban nem eredményezett gólt. Előbb Erdélyi távoli lövését védte az ausztrál kapus, nem sokkal később Manhercz bombázott fölé, de ausztrál kezet ért a labda, majd a szünet előtt Varga Dániel lőtte mellbe az ausztrál kapust.

Az utolsó negyedben Varga Dénes volt először eredményes, emberelőnyből szép távoli lövéssel szerzett gólt. Pár pillanattal később a csapatot végig nagy hévvel irányító Decker Attila védett nagyot az ausztrálok fórjánál. Aztán kimaradt helyzeteket követően szépen kijátszott emberelőnyt váltott gólra a magyar válogatott, Erdélyi jóvoltából. Nem ez volt azonban az utolsó találat, mert 26 másodperccel a vége előtt Cotterill balról eleresztett lövése nyomán csúszott be a labda a kapuba Decker Attila hóna alatt, ezzel döntetlennel zárult a magyar csapat második mérkőzése is.

Harcosnak és keménynek értékelte a mérkőzést Benedek Tibor szövetségi kapitány.

“Az ausztrálok szoros emberfogásban nagyon jók voltak, nehezen tudtunk felérni a támadásainkhoz, és így azok rövidebbek is lettek. A fórokat mindkét csapat 60 százalékban használta ki, ez nekünk jó arány, de sajnos nekik is. Több jó egyéni teljesítmény kell ahhoz, hogy téthelyzetben több gólt tudjunk szerezni” – nyilatkozott az M4 Sporton, hozzátéve, hogy tegnapelőtt még örültek a szerbek elleni döntetlennek, ezúttal viszont már nem boldogok.

“Ez jó kis pofon volt, de semmi sem dőlt el. Mindkét csoport nagyon kiegyensúlyozott, minden pillanatban észnél kell lenni” – vélekedett.

“Úgy éreztem, hogy amikor visszavettük a vezetést, meg is tudjuk tartani. Nem sikerült, de abból indulok ki, hogy mégiscsak meg tudtuk fordítani a meccset, azaz tudtunk koncentrálni” – értékelt Varga Dénes.

További eredmények:

  • A csoport: Szerbia-Görögország 9-9 (1-2, 0-2, 4-3, 4-2)
  • B csoport: Olaszország-Franciaország 11-8 (4-3, 4-1, 1-2, 2-2), Spanyolország-Egyesült Államok 10-9 (4-2, 1-3, 3-2, 2-2)

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk