A katonai együttműködésről tárgyalt egy amerikai kongresszusi küldöttség a román államfővel


A katonai együttműködésről és információcseréről folytatott megbeszélést hétfőn Bukarestben egy amerikai kongresszusi küldöttség, amelyet hivatalában fogadott Klaus Iohannis román államfő.

A Devin Nunes, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke által vezetett delegáció “megbízható, stabil szövetségesnek” nevezte Romániát egy “kiszámíthatatlan térségben”, és nagyra értékelte a két ország hírszerzési együttműködését – olvasható a román elnöki hivatal közleményében. Az amerikai fél megköszönte Romániának, hogy katonákat küld a közös nemzetközi missziókba, és a deveselui támaszpont révén hozzájárult a rakétapajzs fejlesztéséhez.

A felek a Fekete-tenger térségének biztonságáról és a NATO rakétavédelmi rendszerének fejlesztéséről is tárgyaltak. Iohannis a közös hadgyakorlatok fontosságát hangsúlyozta, és az amerikai katonák romániai jelenlétének növelését szorgalmazta.

Romániában leghamarabb jövő tavasszal alakulhat meg a NATO romániai nemzetközi dandárja, amelynek létrehozásáról az észak-atlanti szövetség varsói csúcsértekezletén döntöttek. Egyelőre csak Lengyelország és Bulgária jelezte, hogy részt vesz a romániai dandárban, de Bukarest nyugati szövetségesek felajánlásaiban is reménykedik.

Bukarest egy úgynevezett “Fekete-tengeri kezdeményezést” is el akart fogadtatni szövetségeseivel, amely – ha nem is egy NATO-flotta megalakítását – legalább a fekete-tengeri NATO-országok haditengerészetének közös gyakorlatozását jelentené. Varsóban az erről szóló döntést a védelmi miniszterek őszi értekezletéig elnapolták.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk