Koronafertőzött játékosok Angliában, Németországban és Portugáliában


Már a harmadik futballista adott pozitív koronavírus-tesztet az angol élvonalbeli Brighton labdarúgócsapatánál. Németországban egy komplett csapat vonult karanténba, és a portugál bajnoksában is megjelent a vírus.

A Brightonnál márciusban és áprilisban már átesett egy-egy játékos a betegségen, az újabb fertőzés pedig kétségessé teheti a világjárvány miatt március 13. óta szünetelő Premier League újraindulását. Szombaton a Watford elnöke, Scott Duxbury azt mondta: az angol Premier League húsz klubja közül legalább hat aggasztónak tartja azt a tervet, amely szerint semleges pályákon fejeznék be a szezont. Megfogalmazása szerint a hátralévő kilenc forduló egy torz minibajnokság lenne, amelynek negatív hatásai vitathatatlanok, vagyis a Watford is az ellenzők között van. Az élvonal klubjai hétfőn tanácskoznak a folytatás mikéntjéről.

A német másodosztályú Dynamo Dresden két labdarúgójának is pozitív lett a koronavírus-tesztje, ezért az egész csapat – a szakmai és háttérstáb tagjait is beleértve – kéthetes hatósági karanténba került, vagyis nem léphet pályára a következő két hétvégén a bajnokság folytatásában. A Német Labdarúgó Liga ügyvezetője, Christian Seifert elmondta, ez az eset nem változtatja meg a céljukat, hogy a szezon a pályákon fejeződjön be, de ez egy idő után nem lesz megvalósítható, ha más csapatokat is karanténba helyeznek.

Már a portugál bajnokságban is vannak fertőzöttek, miután a Guimaraes három labdarúgójánál mutatatták ki a koronavírust. Az edzések a hét elején kezdtek újra az élvonal együtteseinél, a küzdelmek a jelenlegi tervek szerint május 30-án folytatódhatnak. A fertőzött játékosok jól vannak, tüneteik nincsenek, és izolálták őket. A csapat tagjai egyénileg folytatják a felkészülést.

A spanyol labdarúgók szervezete aggályosnak tartja, hogy nyilvánosságra került annak az Atlético Madrid-játékosnak a neve, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje. A spanyol média pénteken számolt be Renan Lodi megbetegedéséről, másnap pedig a fővárosi klub közösségi oldaláról kiderült, hogy a hátvéd az otthonában várja a gyógyulást. A hivatásos futballisták szervezete szerint Lodi személyazonosságának nyilvánosságra hozatala megsértette a magánéletet védő spanyol törvényeket, hiszen egy betegszabadságon lévő munkavállalót senki nem kötelezhet betegségének nyilvánosságra hozatalára.

Vanderlei Luxemburgo, a Real Madrid korábbi vezetőedzője, a brazil labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya szerint egyelőre nem szabad folytatni hazájában a bajnokságot. „Vannak olyan emberek, akik megpróbálják újraindítani a labdarúgást, mert a stadionok üresek, nincs szórakozás, és a sport más vállalkozásoknak is lendületet adhat, de az emberek haldokolnak, Brazíliában minden nap növekszik az áldozatok száma. A futball nem küldhet rossz üzenetet” – mondta a Palmeiras 68 éves szakvezetője.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Brazília a koronavírus-járvány által leginkább sújtott dél-amerikai ország: eddig több mint 150 ezer megbetegedést és több mint 10 600 halálesetet regisztráltak. A március közepe óta szünetelő brazil élvonal csapatai közül az Internacional és a Gremio a múlt héten ismét edzésbe állt, és hamarosan így tesz a Flamengo és a Vasco da Gama is.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk