Svájc helyett a Közel-Keleten rendezhetik az országúti kerékpárosok vb-jét


Júniusban döntenek az országúti kerékpárosok svájci világbajnokságának megrendezéséről, amelyet szükség esetén akár a Közel-Keletre is áthelyezhetnek – számolt be a cyclingnews szakportál.

A viadalnak Aigle és Martigny adna otthont szeptember 20. és 27. között, ám a koronavírus-járvány miatt akár további változtatások is életbe léphetnek a nemzetközi szövetség (UCI) nemrég módosított versenynaptárában.

„A világbajnokság a kerékpársport ünnepe, de nem mindenáron. Következetesnek kell lennünk a döntéseinkben, amelyeket meghozunk, és nem lehetünk makacsok” – nyilatkozta a svájci közszolgálati médiában a vb rendezőbizottságának társelnöke. Grégory Devaud szerint június vége előtt döntenek az esemény sorsáról, amelyre halasztás esetén leghamarabb 2026-ban vagy 2027-ben kerülhet sor.

„A jelenlegi formában vagy ősszel rendezünk, vagy soha”

– hangsúlyozta.

A világbajnokság rendezéséért befolyó bevétel a legjelentősebb az UCI költségvetésében – 2017-ben és 2018-ban mintegy 11 millió svájci frank (3,6 milliárd forint) volt az összeg -, így a szervezet mindenképpen motivált abban, hogy ne maradjon el ebben az esztendőben.

A Marca című spanyol lap értesülései szerint több közel-keleti ország, így Omán, Katar vagy az Egyesült Arab Emírségek is beugró lehet egy későbbi, novemberi időpontban, amennyiben az eredeti helyszínen nem lenne megvalósítható a vb. Mindhárom országban rendeznek magas minősítésű körversenyeket, 2016-ban pedig a katari főváros, Doha adott otthont a vb-nek.

Nehezíti a helyzetet, hogy

a világjárvány miatt jelentősen átalakított versenynaptár szerint augusztus 1-jén kezdődik az idény,

és a vb mellett a három Grand Tour-verseny is helyet kapott benne alig több mint négy hónap alatt.

A tervek szerint a Tour de France-ra augusztus 29. és szeptember 20. között kerül sor, a Giro d’Italia október 3-tól 25-ig tartana, míg a Vuelta a Espana október 20-án venné kezdetét és november 8-án érne véget. Az UCI már a programterv kihirdetésekor jelezte, a járványhelyzet alakulásának függvényében akár újabb átrendezésre is szükség lehet.

MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk