Pengeváltás a hokiszövetség “katasztrófahelyzete” kapcsán


A jégkorong-szövetségben nincs totális katasztrófahelyzet, amint azt a sportminiszter állította a héten, reagált közleményében pénteken a föderáció Novák Eduárd állításaira.

A tárcavezető kedden a szenátus és a képviselőház ifjúsági és sportbizottságának együttes ülésén kijelentette, hogy a jégkorong-szövetségben tartott tisztújító közgyűlés megrendezése során nem tartották be a törvényi előírásokat, és számos szabálytalanságot is találtak a szerezetnél.

„Ez egy teljes katasztrófa. Ezt nem engedhetjük meg. A sport szenved”

– mondta Novák Eduárd

„A sportminiszternek a szövetség jelenlegi helyzetére vonatkozó nyilatkozatával kapcsolatban tisztelettel kijelenthetjük, hogy

a <<katasztrófa>> így néz ki: 2008 és 2013 októbere között felhalmozódott mintegy 1 millió eurós adósság, amelyért a szövetség korábbi vezetése a felelős”

– írták a közleményben. Hozzátették: a kifizetetlen számlák mellett a korábbi menedzsment adósságot halmozott fel a válogatottak tornarészvételei költségeinek kifizetésében, a külföldi cégektől vásárolt eszközök ellenértékének törlesztésében, és a Mihai Flamaropol jégpálya rehabilitációs munkálatainak költségeihez sem járult hozzá. 2013 decemberében a felszerelésraktár üres volt, semmiféle sporteszköz bejöveletéről vagy kiadásáról nem volt dokumentum. Ma ehhez képest a Szövetségnek nemhogy egyetlen lej adóssága nincs, de számviteli többletet tud felmutatni.

„A válogatottak eredményei is javultak, az elmúlt két évtizedben most a legjobbak: 2014-től a jégkorong-klubokkal közösen sikerült Romániát a világbajnokság második vonalába feljuttatni, ami jóval meghaladja azt, amire a román jégkorongsport a létező sportinfrastruktúra alapján képesnek kellene lennie, és fontos nemzetközi versenyeket is hozunk Romániába”

– áll a szövetség közleményében.

A sportminisztérium a hét elején bejelentette, hogy felfüggeszti a Román Jégkorong Szövetség szeptember 15-i tisztújító közgyűlésén elfogadott határozatok hatályát. A döntés azután született, hogy a sportminisztérium által a föderáció vezetőségéhez benyújtott panaszok nyomán felállított vegyes ellenőrző bizottság megállapította, hogy a választások megszervezése során több jogszabályi előírást is megsértettek.

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk